10 meglepetés 2018-ra – 4. rész: inverzzé válik az amerikai hozamgörbe

2017-12-14

Arról már írtam, hogy az amerikai hozamgörbe inverzbe fordulása nagy arányban előre jelezte a recessziók közeledtét, de ettől még azért távol vagyunk jelenleg.

15%

Az Alapkezelő kollégái minden év végén összesítik, hogy az elkövetkezendő évben melyek azok a gazdasági események, amik bekövetkezése nem számít alap forgatókönyvnek, tehát megvalósulásuk meglepetésszerűen hatna, mégsem zárhatók ki. A feltételezések indoklása mellett egy valószínűségi becslést is találhatnak az egyes szcenáriókhoz.

A rövid hozamok a Fed kamatemeléseivel párhuzamosan emelkedtek az év során, a hosszú hozamok viszont nem akartak elindulni felfelé, részben a kereslet fokozódása, részben az infláció alacsony szintje miatt.

Elég nehezen elképzelhető viszont az, hogy a Fed a tervezett ütemben halad tovább a szigorítással, akkor is, ha az infláció nem kezd el a cél közelébe kerülni. Amennyiben viszont az áremelkedés elindul, a hosszú hozamok is várhatóan emelkedni fognak. Sőt, ha a többi nagy jegybank is elindul fokozatosan a szigorítás útján, akkor mérséklődhet a kereslet oldali nyomás a hosszú lejáratú amerikai kötvényeken.

10 meglepetés 2018-ra:

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről