kereskedelmi háború újratöltve?

2020-04-21

A tavalyi év legmeghatározóbb eseménye az USA és Kína között kirobbant kereskedelmi háború volt. A két „szemben álló” fél vámokat vetett ki egymás termékeire, amivel jelentősen rontották a gazdasági kilátásokat. A helyzet nyárra annyira eldurvult, hogy az év elején még szigorítást ígérő amerikai jegybank (Fed) kamatot vágott, hogy élénkítse a gazdaságot. Az év második felében jött a fordulat és a két fél tűzszünetet kötött egymással, amely során Kína megígérte: 200 milliárd dollárral több árut fog vásárolni az USA-ból. Úgy tűnt, minden tökéletesen alakul Trump 2020-as elnökválasztási kampányához, hiszen az amerikai munkahelyek megmentőjének szerepében tetszelgett, megleckéztette Kínát, a gazdaság új lendületet kapott, a tőzsde pedig szárnyalt.

forrás: Bloomberg, saját készítés

A koronavírus azonban borította a 2020-as terveket. A vírus terjedése és az ennek nyomán kialakult korlátozó intézkedések a történelem egyik legnagyobb gazdasági visszaesését hozták el. Az USA-ban 22 millióval nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az elmúlt négy hétben. A gazdasági fellendülésre épülő kampány nem opció többé, ráadásul az amerikai elnök támadható azzal, hogy az elején nem vette komolyan a vírust, és ez a késlekedés súlyosbította a járványt. Tehát ha Trump szeretné, hogy újraválasszák idén, akkor új narratívával kell előállnia.

Kézenfekvő Kína hibáztatása. A vírus Kínából indult, és alacsony transzparencia jellemezte a kezdetekben. Trump már el is kezdte a fenyegetőzést, azt mondta, hogyha kiderül, Kína szerepet játszott a vírus globális terjedésében, annak súlyos következményei lesznek. Ráadásul Kína további támadási felületet nyúlt azzal, hogy a vírus árnyékában politikai tisztogatást hajt végre Hong Kongban. Ezért úgy gondolom, hogy Kína neve egyre többször fog felbukkanni, mint bűnbak a koronavírussal kapcsolatban, és úgy is, mint a demokrácia ellensége, ami komoly veszélyt jelent a kereskedelmi háborúban kötött tűzszünetre.

A kereskedelmi háború ismételt fellángolása idén súlyosabb következményekkel járna, mert a gazdaságok rosszabb állapotban vannak, mint tavaly, és a Fed jelenleg nem tudja vágni a kamatokat, hogy jobb kedvre derítse a befektetőket.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,18  (22 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről