kivárásra játszanak a befektetők az olaj piacán?

2017-10-10

Egyelőre nem dőlt el az irány az olaj piacán, pedig az OPEC nagyon pörög a témán. A hogyan továbbra keressük a választ. 

Négy heti emelkedés után mínuszos teljesítményt könyvelt el a WTI típusú kőolaj ára múlt héten. Pedig a piacról érkező hírek alapján egyre nagyobb volt annak a valószínűsége, hogy a kereslet-kínálati oldali egyensúlytalanságok szép lassan helyreállnak.

Ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy a naponta megjelenő friss információk közül vajon melyiket, milyen súlyban vegyük figyelembe a jövőre nézve. Illetve ami talán ennél is fontosabb, hogy a piacon dolgozó elemzők, befektetők többsége hogyan súlyozza ezeket a híreket, hiszen széllel szemben nehezen boldogul az ember a piacon.

Érdemes ilyenkor kicsit hátralépni, és leegyszerűsíteni a folyamatokat. Én ilyenkor egy listát szoktam írni, mely a pozitívumokat és a negatívumokat is tartalmazza.

 

Az a bizonyos lista

Árfelhajtó hatás

  • OPEC előrejelzése alapján a kereslet 2018-ban 98,1 millió hordó/nap lesz (+400 ezer hordó)
  • Kurdisztánból érkező olajexportot elzárná Törökország (500-600 ezer hordó kiesés)
  • Oroszország és Szaúd-Arábia egyeztetése az OPEC kitermelés korlátozásának meghosszabbításáról (2018. márciusáról decemberre)
  • Palaolaj kitermelők szerviz költségeinek növekedése (magasabb olajár mellett nyereségesek)
  • Amerikai olajkészletek csökkenése

Árcsökkentő hatás

  • OPEC kitermelés emelkedése Líbia és Nigéria miatt
  • Amerikai olajkitermelés a Harvey hurrikán után közelít a hároméves csúcsához
  • A dollár újra erősödő pályára állt, ami nem kedvez a dollárban denominált olajárnak
  • Határidős árfolyamok és az azonnali (spot) ár közötti különbözete alacsony (nem vár a piac áremelkedést!?)

 

Természetesen számos egyéb tényezővel lehetne még bővíteni a sort, de itt most a mainstream híreken van a hangsúly. Ezek alapján az látszik, hogy inkább emelkednie kellene a fekete arany árfolyamának.

A határidős pozíciók alapján azonban úgy tűnik, hogy a piac egyelőre nem számít lényegi árfolyam emelkedésre a WTI esetében, ugyanis a 2018 decemberre szóló határidős pozíciót 50,3 dolláron jegyzik, szemben a jelenlegi 49,5 dollárral. A csúcson lévő amerikai kitermelési statisztikák láttán annyira talán nem is meglepő a dolog.

Forrás: Bloomberg

 

A jelenlegi és a 2018 decemberére várt határidős WTI áralakulása

Összességében tehát azt mondhatjuk, ha csak Észak-Korea nem lép háborúba Amerikával, vagy az OPEC tagországok nem csökkentik tovább a kitermelésüket, akkor a jelenlegi szintek környékén oldalazhat az árfolyam a piac értékítélete alapján.

 

 

Az igazán nagy kérdés azonban az, hogy a keresleti oldali előrejelzések valóban helyesek-e vagy sem. A válaszra egyelőre várnunk kell, de addig is ne felejtsük, hogy a kitermelő cégek nagy részének minden nap ajándék, amikor az árfolyam 50 dollár felett tartózkodik. E miatt továbbra is látunk fantáziát az olajipari vállalatok részvényeiben, de rajta kell tartanunk a kezünket az események ütőerén, mert gyorsan változhat a piaci széljárás.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről