jövőbelátó kristálygömb helyett rendszeresség

2021-09-03

Biztosan ez a jó alkalom részvények vásárlására, esetleg belefér nagyobb kockázat vállalása is?

Ezek a leggyakrabban feltett kérdések, miután a komolyabb hozam érdekében – a kockázatvállalási hajlandóságnak megfelelő – részvények vásárlására kerül sor a portfólión belül. Ugyanezek a kérdések fogalmazódnak meg a befektetni szándékozóban, ha egy piaci csúcs közelében vagyunk, vagy, ha kisebb korrekció zajlik, esetleg épp az sem látszik még pontosan, hogy hol lehet a részvényárfolyamok mélypontja. Ilyen helyzetben jó, ha tudjuk, hogy jövőbelátó kristálygömb még a legdörzsöltebb befektetők kezében sincs

kerüljük az illúziókat

A legpraktikusabb stratégia, ha megszabadulunk az időzítés kényszerétől. A címben említett kristálygömb hiányában még a befektetések világának legtapasztaltabb rókái sem tudnak tökéletes ütemben, megfelelő időzítéssel piacra lépni. Mindenki azt reméli titkon, hogy megérzi majd mikor ér a piac mélypontra és mikor van csúcson, azonban általában az átlag befektetőt a csúcson könnyedén hatalmába kerítheti a kapzsiság,  a mélyponton pedig a pánik. Ezeket a szélsőséges érzelmi hullámokat érdemes elkerülni és a biztonságérzetünknek megfelelően a rendszeresség és a fokozatosság elvét betartva cselekedni.

egy praktikus megoldás

Legokosabb megoldás, ha befektetőként lépésről lépésre építjük fel a portfóliót. Az első lépést bármikor meg lehet tenni, de fontos, hogy nem kell egyben és azonnal elkölteni a rendelkezésre álló összeget. A rendszeres befektetés tehát nem csak a vagyonfelhalmozásban tud segíteni, de biztonságot is nyújt egy-egy portfólió építésekor.

Általánosságban elmondható, hogy egy óvatos portfólióban 20% körül, míg egy dinamikusabb portfólióban akár 50% felett is lehet a részvények arány. Ha valaki kíváncsi a részvények világára és a komolyabb hozam érdekében megismerkedne a piac nyújtotta lehetőségekkel, akkor érdemes felosztani a befektetendő összeget, és mondjuk az egyötödét a befektetési hajlandóságnak megfelelően, a portfólió 1-2%-áért, 10-20 hónapon keresztül részvénybe fektetni. Így szép lassan, a kockázatot minimálisra csökkentve épül majd a részvényportfólió.

miért előnyös ez?

Röviden: minimálisra csökken a beszállás kockázata! A rendszeres vásárlás kisimítja az árfolyamot, amint piacra lépünk, és az érzelmek által vezérelt döntés is kiküszöbölhető.  Az előre időzített vételek használatával nem kell újra és újra megvívni a mentális csatát, amit egy-egy egyedi vétel jelent. Ez különösen hasznos lehet egy korrekció esetén, vagy egy „medve”, azaz mélypont felé közelítő piacon.

Segít építeni a hosszú távú szemléletet, hiszen ha már a kezdetekkor egy olyan stratégiát választunk, ami kinyújtja a befektetés felépítését egy 1-2 éves periódusra, akkor könnyebben megszokjuk a részvénybefektetések hosszabb befektetési időtávját, és nem úgy tekintünk majd rájuk, mint rövid távú spekulatív eszközre.

nézzünk előre!

Egyik stratégia sem tökéletes. Utólag visszanézve mindenki látja, hogy mi lett volna a legjobb befektetési lehetőség egy adott időszakban. Például egy akadály és megbicsaklás nélkül emelkedő piacon a rendszeres beszállásra épített stratégiát követően akár azt érezheti a befektető, hogy megbánta, hogy nem nagyobb összeggel, egyszeri vásárlással szállt be. Ahogy a valóságban, a befektetések világában sem célszerű – sőt saját érdekünkben kifejezetten ellenjavalt – a visszapillantó tükörbe bámulva vezetni. Célszerűbb, ha nem kergetjük a tökéletes időzítés illúzióját, hanem lépésenként építkezünk!

Tedd meg az első lépést most! Ha október 22-ig indítasz rendszeres befektetést, Tiéd lehet akár egy Apple iPhone 12 telefon vagy egy 10 000 forint értékű MediaMarkt elektronikus ajándékkártya is!

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 3,76  (17 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről