K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

Biztosan ez a jó alkalom, hogy részvénybe fektessek vagy nagyobb kockázatot vállaljak? Ez a leggyakrabban feltett kérdés, miután elfogadtuk a tényt, hogy valódi hozamokhoz – a kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelő mennyiségű – részvényre van szükség a portfóliónkban. Ez elég természetes reakció és független attól, hogy épp hogyan is teljesítenek a piacon. Ugyanez a kérdés fogalmazódik meg a befektetni szándékozóban, ha egy piaci csúcs közelében vagyunk és irányt keresünk, ha kisebb korrekció zajlik, vagy épp azt se tudjuk elképzelni hogy hol lehet a részvényárfolyamok alja. A befektetői lélektant ismerve talán az a leggyanúsabb, amikor fel sem tesszük a kérdést.

Kerüljük az illúziókat

A legpraktikusabb válasz a fenti kérdésre, hogy érdemes megszabadulnunk az időzítés kényszerétől. A címben említett kristálygömb hiányában még a befektetések világának legtapasztaltabb rókái sem tudnak tökéletes ütemben piacra lépni. Mindenki azt reméli titkon, hogy megérzi majd mikor jön a piac alja vagy teteje, de általában a piac tetején győz a kapzsiság, a mélypontokon meg pánikba esünk. Emiatt azonban nem kell teljesen fatalistává válni.

Egy praktikus megoldás

Talán a legelőnyösebb stratégia, ha lépésenként építjük fel a részvénykitettségünk. Akár már ma elkezdhettünk építkezni, de nem kell egyben és azonnal elkölteni a rendelkezésre álló összeget! A rendszeres befektetés nem csak a vagyonfelhalmozásban tud segíteni, hanem egy praktikus megoldás ebben az esetben is.

Általánosságban elmondható hogy egy óvatos portfólióban 20% körül, míg egy dinamikusabb portfólióban akár 50% felett is lehet a részvény arány. Ha a sajátunkból hiányzik – a példa kedvéért – 20%, akkor osszuk fel ezt a pénzt és vérmérsékletünknek megfelelően vásároljunk a portfóliónk 1-2%-ának megfelelő összegért, majd ismételjük meg havonta az elkövetkező 10-20 hónapban.

Miért előnyös ez?

  • Szétteríti a beszállás kockázatunk! A rendszeres vásárlás kisimítja az árfolyamot, amint piacra lépünk.
  • Nem hagyja, hogy az érzelmeink vezessenek!  Az előre időzített vételek használatával nem kell újra és újra megvívni a mentális csatát, amit egy-egy egyedi vétel jelent. Ez különösen hasznos lehet egy korrekció esetén, vagy egy medve piacon.
  • Segít építeni a hosszú távú szemléletet! Ha már a kezdetekkor egy olyan stratégiát választunk, ami kinyújtja a befektetés felépítését egy 1-2 éves periódusra, az abban is segítségünkre lehet, hogy könnyebben megszokjuk a részvénybefektetések hosszabb befektetési időtávját, és ne úgy tekintsünk rájuk, mint rövid távú spekulatív eszköz.

Nézzünk előre!

Egyik stratégia sem tökéletes. Utólag visszanézve mindenki látja, hogy mi lett volna a legjobb befektetési lehetőség egy adott időszakban. Például egy akadály és megbicsaklás nélkül emelkedő piacon a rendszeres beszállásra építve – relatív értelemben – hátrányba kerülhetünk azokhoz képest, akik nagyobb összeggel egyszerre vásároltak be.

Ahogy a valóságban, a befektetések világában sem célszerű – sőt saját érdekünkben kifejezetten ellenjavalt – a visszapillantó tükörbe bámulva vezetni. Célszerűbb, ha nem kergetjük a tökéletes időzítés illúzióját, hanem lépésenként építkezünk!

előző cikk következő cikk