megszületett a várva várt megegyezés

2016-12-01

Szerdán az OPEC megállapodott arról, hogy csökkenti a kitermelést, ám én mégsem vagyok optimista…

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) hosszas huzavona után tegnap megegyezett arról, hogy napi 1,2 millió hordóval vágja vissza a kitermelést, és további 600 ezer hordós csökkentésről állapodtak meg a Szervezeten kívüli termelőkkel. A megállapodás hírére 9%-ot emelkedett az olaj árfolyama. Én azonban nem várok további jelentős emelkedést az alábbi indokok miatt.

Fegyelem, illetve ennek hiánya. A korábbi tapasztalatok az mutatják, hogy a mostanihoz hasonló korlát inkább minimum küszöbként szolgált az OPEC-en belül, ami a kitermelt mennyiséget illeti. Ráadásul olyan pletykákat is hallani, hogy a tagországok a megállapodás előtt felfelé kerekítették a termelési adataikat, így az elfogadott kvóták minimális csökkentést jelentenek a gyakorlatban.

Óriási készletek. Az elmúlt 2,5 évben a napi kitermelés meghaladta a felhasznált mennyiséget, aminek következtében rengeteg készlet halmozódott fel. Ezen készletek leépülése akkor kezdődhet meg, ha a kereslet újra meghaladja a kínálatot és utána is hosszú ideig eltart majd.

Amerika. Amerikában az olajtermelő vállalatok nagyon gyorsan alkalmazkodtak az alacsony olajárhoz. Erre remek példa az alábbi ábra, ami az aktív fúrótornyok számát mutatja az USA-ban. Jól látható, hogy az év eleji mélypont után már 45 dolláros ár mellett is növekedni tudott a fúrótornyok száma. A magasabb olajár még több szereplőt csábíthat vissza a piacra. Ráadásul Trump köztudottan a fosszilis energia híve, így az iparág a kormány támogatását is élvezheti.

Az említett érvek/kockázatok nekem elegek arra, hogy ne legyek optimista a fekete arany árfolyamának növekedésével kapcsolatban.

(forrás: Bloomberg)
1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről