melyik ingatlanbefektetés hozott legtöbbet a konyhára?

2019-01-23

Magyarországon három dologban „szakértő” az emberek többsége, azaz baráti-családi-munkahelyi beszélgetések során gyakran felmerül a foci, a forintárfolyam és az ingatlan témaköre. Én az utóbbira koncentrálva megvizsgáltam, hogy vajon mennyire érte meg az elmúlt 2 évben az ingatlanpiachoz köthető befektetést választani.

A lakóingatlanokat kihagytam az összehasonlításból, mivel 10-100 milliós megtakarítása csak keveseknek van és nincs két azonos paraméterű lakás, így a hozamok nem összemérhetőek. Ami hozzáférhető akár kisebb összeggel is az a befektetési alap és a tőzsdei részvény.

Az ingatlan befektetési alapok régóta népszerűek, a három legnagyobb alapban kezelt vagyon a tavalyi év végén meghaladta az 1100 milliárd forintot. A magyar tőzsdén több kisebb társaság is köthető az ingatlanpiachoz: Appeninn, BIF, GSPark klasszikus ingatlanbefektetési társaság, a Dunahouse ingatlanközvetítő és a Masterplast szigetelőanyag-gyártó közvetetten kapcsolódik a hazai és régiós ingatlanpiaci robbanáshoz. Ezek összesített kapitalizációja 150 milliárd forint, viszont a tulajdonosi kör meglehetősen koncentrált, a lakossági befektetők kevesen vannak.

Az egyes eszközök teljesítményét (részvények esetében az osztalékokat is figyelembe véve) a 2017-2018-as naptári évben néztem meg, mivel a Dunahouse részvénye csak 2016 végén debütált a tőzsdén. 

forrás: Bloomberg, BAMOSZ
forrás: Bloomberg, BAMOSZ

 

A végeredményt grafikonon ábrázolva látványos kép rajzolódik ki. A kockázatvállaló és némi szerencsével is bíró befektető két ingatlanos részvénnyel járhatott a legjobban, amelyek természetesen jelentős fundamentális átalakuláson mentek keresztül, így most többszörösét érik korábbi értéküknek.

Másik két részvénytársaság kétszámjegyű hozamot ért el, hasonlóan a BUX indexhez, a Dunahouse viszont lemaradt, mivel a pénzügyi közvetítői tevékenységét a szabályozói környezet változása negatívan érintette.

A legnagyobb hazai ingatlan alapok 5-6% körüli kétéves hozama a részvénypiachoz, vagy akár az inflációhoz mérve mérsékeltnek mondható.

Előre tekintve a tanulság az, hogy ha kedvező gazdasági környezetre és dráguló ingatlanpiacra számít valaki, akkor a konzervatív befektetés helyett érdemes kockázatot vállalni és körülnézni a részvénypiacon is, mert jó választással jelentős többlethozam is elérhető.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről