mennyire vagy kiszolgáltatott pénzügyileg?

2018-08-29

Abban a háztartások megtakarítási szokásaival foglalkozó felmérések nagyjából egyetértenek, hogy a magyar családok többsége nem rendelkezik megfelelő biztonsági tartalékkal. Hogy a helyzet mennyire súlyos, azt felmérésről-felmérésre, újságcikkről-újságcikkre máshogy interpretálják.

 

érint engem ez a probléma?

A személyes pénzügyek kezelésének egyik kulcseleme, hogy megteremtsünk magunknak egy védőhálót. Kezdetnek érdemes végigmenni az alábbi három kérdésen:

  • Van szabadon felhasználható megtakarításunk? Ez a kérdés nem egyszerűen arról szól, hogy épp van-e pénz a zsebünkben, vagy az adott pillanatban a folyószámlánkon, esetleg valamilyen értékpapírban. Csak az a pénz számít, aminek „nincs helye” a költségvetésünkben. Például egy be nem fizetett számla nem megtakarítás.
  • Tudnánk kezelni egy váratlan kiadást? Itt élethelyzet alapon kell gondolkodnunk. Mi történik, ha valami elromlik a háztartásban, ha egy betegség vagy egy baleset azonnali következményeit kell kezelnünk? Ebbe érdemes azt is belekalkulálni, hogy a váratlan kiadások nagyságrendje együtt emelkedhet azzal, ha a vagyoni helyzetünk javul. Például egy újabb autó szerviz-számlája magasabb lehet, mint amikor a régit toldoztuk-foldoztuk, vagy épp a már megszokott, márkás telefonunkat kell pótolni, mert ellopták.
  • Egyenesben tudnánk tartani a költségvetésünk két-három hónap keresőképtelenség esetén is? A háztartás fenntartásának állandó költségei (a rezsi, a bérleti díj vagy a hiteltörlesztés) kiszámítható terhet jelentenek, de érdemes feltenni a kérdést, hogy nem vagyunk-e túlzottan kiszolgáltatva a havi bevételeinknek. Támaszkodhatunk helyettük – legalább átmenetileg – a felhalmozott megtakarításainkra, ha igazán rosszra fordulnak a dolgok?

 

protect-personal-finances-business-risk

Ha nem sikerült egyik kérdésre sem igennel válaszolni, akkor meglehetősen kiszolgáltatott helyzetben vagyunk. Ez független a konkrét jövedelmünktől, hiszen magas havi fizetés mellett is érhetnek kellemetlen meglepetések. Ilyenkor bármilyen eszközt érdemes megragadni, hogy megpróbáljuk enyhíteni ezt a kifeszített helyzetet. Vegyük számba egyesével a kiadásainkat, és ha találunk köztük olyat, amit el tudunk engedni, akkor azt ne felváltsuk egy másik költéssel! Ha emelkedik a jövedelmünk vagy kifut egy már megszokott költség, akkor ne éljük azt fel azonnal, legyen az így felszabadult összeg a megtakarításaink alapja!

 

Ha már van valamilyen megtakarításunk, de a második vagy harmadik kérdésre nem tudtunk nyugodt szívvel igent mondani, akkor komolyan fontoljuk meg, hogy a biztonsági tartalékunk feltöltésének elsőbbséget adjunk a fogyasztási célra félretett pénz (például nyaralás, autóvásárlás egy későbbi időpontban) vagy akár a hosszabb távú, nehezebben hozzáférhető vagy célhoz kötött megtakarítási formákkal szemben (nyugdíj, lakásvásárlás).

 

Ha pedig úgy találtuk, hogy rendelkezésünkre áll a megfelelő biztonsági tartalék, akkor ebből a szempontból nyugodtan dőlhetünk hátra, és a megtakarítások világának más területeire is koncentrálhatunk.

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről