Mi vár a piacokra 2022-ben – hat dolog, amire befektetőként figyelnünk kell

2022-01-11

Idén teljesen más környezetben kell megtakarításainkról döntenünk, mint amit eddig megszoktunk. Nézzük meg, mire érdemes leginkább figyelni!

A tavalyi év kiemelkedő volt piaci szempontból, az amerikai részvénypiac közel 30%-os erősödést mutatott, de Európában és itthon is 20% feletti mértékben emelkedtek a vezető részvényindexek. A kiugró teljesítmény több folyamat kedvező irányának volt köszönhető: erős gazdasági növekedés, támogató jegybanki és költségvetési politika és dinamikusan bővülő vállalati eredmények. Ha szeretnénk az idei évre előrejelzést adni, érdemes megvizsgálni, mi a helyzet ezen a téren, és melyek azok a legfontosabb tényezők, amelyek meghatározhatják 2022-t a befektetések terén.

gazdasági növekedés

A gazdasági növekedési ciklus a gyorsan bővülő szakaszból az érett növekedés szakaszába léphet idén. A növekedés fő hajtóereje a beruházások bővülése, a készletek újraépülése és az elhalasztott fogyasztás piacra kerülése lehet. Az Egyesült Államok továbbra is jól teljesíthet, míg Európa felzárkózhat a bővülési ütem terén. A legnagyobb kérdőjel Kína, amely idén is a gazdaság strukturális átalakítására koncentrálhat, és ha nem is a korábban látott szinteken, de stabilizálhatja növekedését. A tavalyinál tehát kicsit alacsonyabb, de még mindig erős, trend feletti globális gazdasági növekedésre számíthatunk idén, ami kedvező hátteret biztosíthat a részvénypiacok számára.

infláció

A jelenlegi előrejelzések szerint az infláció az idei év első negyedévében tetőzhet világszerte, majd fokozatosan csökkenhet az év hátralévő részében, a legnagyobb visszaesés nyár magasságában várható. Ezzel együtt az ellátási láncokban tapasztalható egyensúlytalanságok fokozatosan enyhülhetnek, és a kínálat növekedésével lassan újra helyreállhat az egyensúly. Az inflációs folyamatok azonban régiónként eltérően alakulhatnak. Európában sokkal gyorsabban visszatérhetünk a járvány előtti szintekhez, míg az Egyesült Államokban főként a bérek és a lakhatási költségek emelkedése nyomán tartósabban magas inflációra számítunk. 

jegybankok

A magas inflációra természetesen a jegybankoknak is reagálni kellett. Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed jár a nagyok közül legelöl: kora tavasszal kivezeti kötvényvásárlási programját és az idei évben várhatóan legalább három kamatemelést is megléphet. Az Európai Központi Bank (EKB) idén nagy valószínűséggel még nem emel kamatot, de a kötvényvásárlási programjának méretét az EKB is óvatosan csökkenti. Kínában pedig pont ellentétes a helyzet, a kínai jegybank akár még tovább is lazíthat, segítve a gyengélkedő gazdaságot. Negatív meglepetés leginkább az Egyesült Államokból érkezhet, ha a jelenleg árazottnál tartósabb lesz az inflációs nyomás, és a jegybank nagyobb kamatemelésekre kényszerül. Ezzel együtt fontos megjegyezni, hogy a gazdasági növekedési ciklus érett szakaszában a kezdeti kamatemeléseket még jellemzően jól fogadják  pénzpiacok, hiszen ezek még nem igazán akasztják meg a trend feletti növekedést. Összességében tehát óvatosan szigorító, de még mindig támogató jegybanki politikára számíthatunk idén.

költségvetési intézkedések

A tavalyi év kiemelkedő volt ezen a téren is, hiszen hatalmas költségvetési élénkítő intézkedésekkel támogatták a gazdasági növekedést világszerte a kormányok. Ez az irány idén is megmaradhat, még ha kisebb mértékben is, mint 2021-ben láthattuk. A zöld fordulatra, a klímavédelmi intézkedésekre és az infrastrukturális beruházásokra érkező kormányzati pénzek idén is támaszt nyújthatnak a piacoknak.

vállalati eredmények

A tavalyi évben látott nagyon erős vállalati eredmények után idén valamivel mérsékeltebb lehet a profitbővülés, de így is 10% körüli növekedéssel számolhatunk ezen a téren. Egy kereslet-vezérelt inflációs környezetben a vállalatok jellemzően könnyebben át tudják hárítani emelkedő költségeiket a fogyasztókra. Mindez pedig a stabil növekedéssel és a rekord magas szinteken lévő vállalati jövedelmezőségi mutatókkal együtt növeli a pozitív meglepetések esélyét.

koronavírus helyzet

Az utóbbi két évben sajnos meg kellett tanulnunk együtt élni a koronavírussal, és ez nem csak társadalmi, hanem gazdasági szinten is igaz. A rendelkezésre álló oltások, az emelkedő átoltottság és az egyre hatékonyabb kezelések elterjedése azonban óvatos optimizmusra adhat okot, és azt látjuk, hogy az újabb és újabb hullámok megjelenése egyre kisebb negatív gazdasági hatással jár. Természetesen az új variánsok megjelenése bizonytalanságot, és komoly kockázatokat hordoz gazdasági szempontból is, de amíg nem kerül sor ismét tartós és jelentős lezárásokra, addig a piaci hatás is mérsékeltebb lehet.

Összességében tehát arra számítunk, hogy 2022-ben a globális gazdasági ciklus a növekedés érett szakaszába lép, amely még mindig trend feletti bővülési ütemet, az év eleji csúcs után mérséklődő inflációt és eltérő ütemű jegybanki válaszokat hozhat. A részvénypiaci értékeltségi szintek magasak maradhatnak idén is, de a kedvező gazdasági kilátások és az erős vállalati profitok továbbra is kedvező hátteret teremtenek a részvénypiacok számára, azonban a tavaly megszokottnál ingadozóbb piaci környezetre kell felkészülnünk.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,14  (22 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről