mindeközben

2020-01-31

Miközben most természetszerűleg mindenki a Kínából induló koronavírusra figyel, ennél egy gazdaságilag sokkal fontosabb történet végére is pont kerül ma: éjfélkor Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót.  

A koronavírus terjedése nyilvánvalóan most kiszorítja a legtöbb egyéb témájú hírt, de közben számos – remélhetőleg – hosszútávon mindenképpen meghatározóbb esemény is zajlik a világban. Ezek egyike, hogy ma éjfélkor a britek formálisan kilépnek az Európai Unióból. Bár praktikusan még év végéig biztosan az Unió részei maradnak (vámúnió fennmarad, befizetnek a közös költségvetésbe, stb.), de a döntés végleges.

Most egy (még) lassabb, csendesebb szakértői egyeztetések sora kezdődik el, pár szinttel a nagypolitikától lejjebb, ami végső soron azt fogja meghatározni, hogy milyen kapcsolat marad fenn Nagy-Britannia és az Unió között az áru-szolgáltatások-munkaerő-tőke szabad áramlása kapcsán.

A kilépés hatásaival mi is többször foglalkoztunk és a britek Unión belüli súlyát tekintve mindenképp visszalépés a kilépés, ami uniós tagként, az uniós pénzek nettó haszonélvezőjeként és a világgazdaságba szervesen bekapcsolt országként Magyarországra is hatással lesz.

Úgyhogy ha a koronavírus idővel – bízom benne – lecseng, a Brexit ismét visszakerülhet a befektetők gondolatvilágába.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről