mire számíthatunk az új Fed elnöktől?

2017-11-06

Powellt jelölte a Fed elnöki pozíciójára Trump a múlt héten, nézzük meg, hogy mire számíthatunk tőle!

Bár Jerome Powell kinevezéséhez még szenátusi jóváhagyás szükséges, a várakozások szerint ezzel nem lesz gond, mivel Powell elfogadottsága kedvező republikánus körökben.

Powell jelölésénél fontos szempont lehetett, hogy a pénzügyi dereguláció híve, továbbá a Yellen által is képviselt „galamb” jegybanki politikai irányvonalat képviseli. Powell 2012 óta Fed (amerikai jegybank) kormányzói tisztséget tölt be, ez idő alatt egyszer sem szavazott a Fed többségi döntése ellen, továbbá a fokozatos-óvatos kamatemelés és mérlegfőösszeg-csökkentés híve.

Powell jelölését mérsékelt piaci reakció követte, ami azt jelenti, hogy a befektetők sem számítanak komoly változásra Yellen mandátumának jövő februári lejáratát követően. Néhány apró változás és finomhangolás jöhet azért, nézzük meg, hogy mik ezek:

  • pénzügyi szabályozás enyhülése – mivel Powell a dereguláció híve, ezért a jövőben a Fed is „puhább” hangnemet üthet meg szabályozói kérdésekben, ami megfelel Trump kívánalmainak.
  • fokozatos kamatemelés és mérlegfőösszeg csökkentés – a Fed elmúlt évekre jellemző „track record”-ja folytatódhat, ami azt jelenti, hogy az előre bejelentettnél óvatosabb, lassabban emelkedő kamatpálya bontakozhat ki a szeműnk előtt. Decemberben Yellen minden bizonnyal kamatemeléssel köszön el az elnöki tisztségtől, de jövőre inkább arra számítok, hogy a Fed által előre jelzett 3 kamatemelés helyett mindössze kettőre fog sor kerülni. Ebben a Fed-nek partnere lesz az EKB (európai jegybank) és a BoJ (japán jegybank) is, akik nem úgy tűnik, hogy egyhamar elmozdulnának a zéró/negatív kamatoktól. Sőt, az amerikai gazdaság megtorpanása esetén a Fed politikája is gyorsan változhat, még támogatóbb lehet, így akár a mérlegfőösszeg leépítésben sem zárható ki megtorpanás, illetve fordulat.
  • a dollár erősödő trendjének vége – a valutaháború folytatásaként az elmúlt időszakban az EKB illetékesei és Trump is „verbális intervenció”-val élt a saját fizetőeszköz túlzott erősödése ellen. A növekvő kamatkülönbözet és az euroövezet visszatérő problémái miatt akár tovább is erősödhetne a dollár, de a korábbi évekre jellemző dollár-erő visszatérése könnyen megakaszthatja a Fed szigorítását, amennyiben a jegybankárok úgy ítélik meg, hogy annak mértéke már káros az amerikai gazdaságra nézve. A jelenlegi 1.15-1.20 közötti EUR/USD árfolyammal jelenleg úgy tűnik, hogy az Atlanti-óceán mindkét oldalán elégedettek, ezért óriási fordulatra/elmozdulásra nem számítok a következő hónapokban.
1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről