mit tanulhatunk a múltbeli hozamokból?

2019-03-25

Amikor a befektetéseinken gondolkodunk, akkor azzal szembesülünk, hogy rengeteg kézzelfogható adatunk van a múltról, ugyanakkor a jövőről egyáltalán nincs információnk.

A legfontosabb múltbeli adat a befektetésünk hozama. Visszatekintve megállapíthatjuk, hogy a befektetésünk adott időtávon mekkora hozamot ért el. A jövőre vonatkozóan viszont csak várakozásaink, vágyaink lehetnek. Röviden mindent tudunk a múltról, de szinte semmi kézzelfoghatót a jövőről.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk és sorba rendeztük az elmúlt 14 év piaci hozamait naptári évenként. A könnyebb követhetőség kedvéért az azonos befektetéseket mindig azonos színnel jelöltük, és az adott négyzetbe beírtuk az adott évben elért hozamát. Az oszlop tetején mindig a legjobban teljesíthető, az oszlop alján az adott évben a leggyengébb hozamot elérő befektetést szerepeltettük. Viszonyítási pontként egy óvatos portfolió teljesítményét is szerepeltetjük a táblázatban.

forrás: Bloomberg, K&H Alapkezelő saját számítás

Átnézve a négyzeteket és teljesítményeket milyen megállapításokat tehetünk?

  • a táblázatot nézve nem biztos, hogy meg tudnám tippelni a 2019-es évi sorrendet és főleg a nem a teljesítmény számokat.
  • a magas kockázatú befektetések (például feltörekvő piaci részvények, vagy magyar részvények) gyakran szerepelnek a táblázat tetején vagy az alján. Ha kockázatos befektetéseket választunk, akkor gyakran kapunk szélsőséges hozamokat.
  • az alacsony hozamú befektetések, (pénzpiaci alapok, rövid kötvény alapok) jellemzően a táblázat alsó harmadában szerepelnek.
Mi a tanulsága a táblázatnak?

Ha figyelmünket nem arra pazaroljuk el, hogy megpróbáljuk megtalálni a legjobban teljesítő eszközt (magunk között ez eléggé kilátástalan feladatnak tűnik), akkor helyette egy megfelelően összerakott óvatos portfolióval elkerülhetjük a szélsőséges ingadozásokat, és sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítményt érhetünk el.

Hérodotosz óta tudjuk, hogy „a történelem az élet tanítómestere”. De mire tanít bennünket a befektetések múltbeli hozama (történelme)? Nehéz kérdés. Véleményem szerint leginkább arra, hogy a legjobb befektetés keresése helyett inkább gondolkodjunk portfolióban!

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,00  (4 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről