kell-e befektetőként céllal rendelkeznem?

2019-04-09

Rosszul csinálok valamit, ha nincsenek céljaim? Nem jó a portfólióm, ha nem patikamérlegen számoltam ki a felosztását?

Szerintem nem!

A cél sok esetben másodlagos, az a fontos, hogy elindulunk egy úton. Van, aki azért utazik, hogy eljusson valahova, viszont sokan vannak, akik számára maga az utazás nyújtja a legnagyobb örömöt.
Ugyanez jellemző ránk befektetőként is.

Sokan azt gondolják, hogy akkor osztják fel jól a megtakarításaikat, ha minden összeghez egy pontos célt tudnak rendelni.
Én ezzel nem értek egyet.
Nem mindig látjuk előre a következő 3-5 évünket, ennek ellenére, mégis tudunk jó döntéseket hozni a befektetéseink érdekében.

Ha egy élet munkájával felhalmoztunk egy vagyont, akkor a legfontosabb annak értékmegőrzése. Ekkor kevésbé címkézzük, hogy ezt éppen mire szánjuk (ha szánjuk egyáltalán valamire).
Sok esetben leginkább a megtakarítás összegyűjtése a cél, nem pedig egy cél érdekében történik a tartalék felhalmozása.
Ha nekünk sincsenek 5-10 évre előre látható, konkrét terveink, akkor is be tudjuk fektetni optimálisan a pénzünket, ehhez csupán pár szempontot érdemes szem előtt tartani:

  1. ha az összeg nagysága lehetővé teszi, osszuk 3 részre időtáv szerint. Legyen olyan rész, amihez bármikor hozzá tudunk férni veszteség nélkül, legyen benne olyan, amit 3-5 évig is képesek vagyunk nélkülözni, illetve olyan összeg is, amelyet hosszú távon (akár 10 év) szeretnénk gyarapítani, és kevésbé aggódnánk a rövid távú árfolyam változásán
  2. tudatosan osszuk fel a megtakarításunkat a különböző hozampotenciállal és kockázattal rendelkező eszközök között. Amit rövidtávra szánunk, azt biztonságos, hozzáférhető eszközökbe tegyük. Az sem baj, ha nem képes reálhozamot termelni, ugyanis itt a biztonság az elsődleges. A hosszabb távon nélkülözhető vagyonrésszel lehetünk bátrabbak, vállalhatunk magasabb kockázatot is, a nagyobb hozam érdekében.  Ehhez mindenképpen szakember segítségét érdemes igénybe venni, aki segít nekünk eligazodni a befektetések izgalmas világában, és javaslatot tesz az alternatívák kiválasztására.

Hosszú távon annál többet nem tehetünk a saját nyugalmunk érdekében, mint hogy kialakítunk egy, az élethelyzetünknek megfelelő portfóliót, majd hátradőlünk, és még ennél is fontosabb dolgokkal kezdünk foglalkozni

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 5,00  (1 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről