rendszeresen a kezdetektől

2019-04-24

Egyre több fiatalról tudom, hogy már középiskolás korában elkezdett dolgozni. Egy nyári munka már generációk óta lehetőséget nyújt fiataloknak egy kis zsebpénz kiegészítéshez, azonban manapság már a hétköznapokban, iskola mellett is végezhető diákmunkák száma is egyre gyarapszik. Mindenki más céllal kezd el dolgozni, de legtöbb esetben nem a munka iránti vágy és a tapasztalatszerzés, hanem a pénz a fő motiváló tényező. Gyűjtünk valamire. Vannak céljaink, amiket meg szeretnénk valósítani, legyen az rövid távú – egy kiegészítő vásárlása – vagy hosszabb távú célok – egy fesztivál bérlet és a hozzá tartozó kiadások – a megoldás azonban ugyanaz, félretesszük a megkeresett pénzünk egy részét, némely esetekben az egészet.

Azonban ezek mind rövid távú célok, egy éven belül megvalósulnak és minden, ami miatt oly sokat küzdöttünk és dolgoztunk egy-két hét alatt elfogy (maradva a fesztivál példájánál).

Mi történne, ha hosszabb távon, több évben, akár évtizedekben gondolkodnánk?

Nagy segítséget nyújthatunk a jövőbeli énünknek!

Ha van rendszeres jövedelmünk és egy kis megtakarítási hajlamunk, akkor már csak egy apró lépés választ el minket egy rendszeres befektetéstől. A befektetéseket sokan a „nagyok játékának” tekintik, amibe csak nagy összegekkel lehet beszállni. A valóságban azonban egy rendszeres befektetésre pont ennek az ellenkezője igaz: havonta kis összeggel is elindítható, így csupán az a kérdés, mennyi pénzt tudok (és akarok) félretenni, és mibe szeretném mindezt havonta befektetni. Hadd demonstráljam, mennyit is érhet egy időben elkezdett havi rendszeres befektetés.

forrás: saját számolás

A grafikonon látszik az időtáv fontossága. Ha van 40 évünk befektetni, nem kell sokat áldozni rá, hogy milliomosok lehessünk, ugyanakkor minél később kezdjük el, annál többet kell rászánni, hogy ugyan azt a célt elérjük.

Fiatalként elsőre a havi 10ezer forint is soknak tűnhet, de ha belegondolunk, mennyit vagyunk hajlamosak elkölteni hétvégente egy ferde estére, vagy mennyit költünk el gyorséttermekben, esetleg ruházati termékekre, máris nem tűnik olyan vészesen nagy összegnek. Tehát, amennyiben ma elkezdünk befektetni, az a Sziget fesztivált még nem feltétlenül biztosítja számunkra, de ha okosan, türelemmel és rendszeresen csináljuk, akár még a gyermekeink egyetemi tanulmányait is fedezheti.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről