mit üzen a Fed?

2015-12-17

fotó: taz+belly Fed Up Poster #1 https://flic.kr/p/pFvtJJ (CC BY 2.0)9 év után kamatot emelt a Fed, a piac első reakciója pedig pozitív: csökkennek a kötvényhozamok és emelkedik részvénypiac. Hogyan lehetséges ez? Magát az emelést már beárazták a piacok és igazából mindenkit a jövőbeni kamatpálya alakulása érdekelt…

 

Ebben a tekintetben pedig azért mégiscsak osztogattak egy kis cukorkát a Fed jegybankárai: a korábbi előrejelzésüknél még alacsonyabb kamatpályát becsültek meg a tegnap közzétett, úgynevezett dot plot ábra alapján.

a Fed elnökök által becsült év végi kamatszint (forrás: Bloomberg, K&H Alapkezelő)
a Fed elnökök által becsült év végi kamatszint (forrás: Bloomberg, K&H Alapkezelő)

A Fed ezúttal ügyesen egyensúlyozott, az üzenet pedig kettős tartalommal bír: 1. elég erős az USA gazdasága, hogy kamatot lehessen emelni; 2. a korábbi előrejelzéseknél támogatóbb marad a jegybanki politika.

mit jelent ez nekünk?

A Fed tagok decemberi előrejelzése alapján 2016 végére 1,375%-ra emelkedik az amerikai alapkamat. A piac ennél kevésbé optimista, a befektetők szerint még 2017 végén sem érjük el ezt a szintet. De tegyük fel, hogy a jegybankároknak lesz igaza, és egy év múlva magasabb lesz a Fed kamatszintje, mint a Magyar Nemzeti bank alapkamata! El tudjuk ezt képzelni? A kockázatmentes amerikai hozam emelkedése a kockázatosabb feltörekvő piaci hozamok további emelkedését fogja okozni. Ez alól Magyarország sem lesz kivétel: emelkedő hozamokra és gyengülő forintra van kilátás. Kérdés, hogy a forint gyengülése mikor jut el olyan szintre, hogy az inflációs kilátások romlása miatt már kamatemelésre sarkallja az MNB jegybankárait.

A Fed döntését megelőzően bizonytalanság volt a piacon, és a befektetők kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak. A Fed emelésével viszont egy nagy mérföldkövön vagyunk túl, csökkent a bizonytalanság, ezért rövid távon ismét az optimizmus dominálhat a piacon!

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről