most már a renminbin a sor

2015-08-11

Most lett elege a kínaiaknak. Valószínűleg a tegnapi nagyon gyenge export-adatok jelentették az utolsó cseppet a pohárban, ami miatt a kínai kormány ismét lépni kényszerült.

A kínai növekedés, vagy inkább lassulás körül nagyon sok a bizonytalanság: a legutóbbi, 7%-os növekedési adatot sokan nem hiszik el, a tőke áramlik kifelé, az ipari árindex masszív deflációt mutat… Miközben a feltörekvő devizák gyengülnek, a dollárhoz kötött kínai deviza, a renminbi ráadásul a dollárral együtt erősödik, tovább súlyosbítva a problémát.

Így ma reggel – sok év után – már az árfolyamhoz is hozzányúltak: 1,9%-os leértékelés történt és a jövőben nagyobb teret engednek a piaci erőknek az árfolyamban. Bár a renminbi továbbra is erősen menedzselt marad, az azonban egyértelműen látszik, hogy akkora lehet a probléma, hogy már ilyen látványos lépésekre is rákényszerülnek.

A renminbi árfolyama a dollárral szemben 2004-től (forrás: Bloomberg)

A kínai kormány már eddig is sok mindennel próbálkozott (kamatvágás, banki tartalékráta csökkentése, stb.), hogy a gazdaságot stabilizálja. A mostani leértékelés javítja az ország versenyképességét, ami a relatíve erős renminbi miatt sokat romlott az elmúlt években. Ez segíti az exportot, ami a növekedés egyik fontos összetevője. Ugyanakkor negatívan hathat a belső fogyasztásra, hiszen a kínai deviza vásárlóértéke csökken.  Rövidesen meglátjuk, a mostani intézkedés mire lesz elég.

A ma reggeli lépést egyszeri intézkedésként jelentették be. Ha azonban nem sikerül a lassulást megállítani, akkor bizonyosan számíthatunk még hasonló leértékelésre.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről