Nap ábrája – eddig tartott az amerikai olajforradalom?

2020-05-26

Pénteken jelentek meg a legfrissebb adatok az Egyesült Államokban aktívan működő olajfúró tornyok számának alakulásáról. Az elmúlt hetekhez hasonlóan további visszaesést tapasztalhattunk, így jelenleg 237 darab működik. Az alábbi ábrán jól látható, hogy az utóbbi hónapokban drasztikusan megcsappant az aktív fúrótornyok száma a tengerentúlon, ezzel év elejéhez képest több mint 60%-os csökkenést eredményezve. Így 10 éves mélypontra, a pénzügyi válság óta nem látott szintekre került ez a mérték, és első látásra megállította a 2010-es évek óta tartó amerikai olajforradalmat.

forrás: Bloomberg

A visszaesés a járvány miatti globális keresletcsökkenés mellett a márciusi olajár összeomlással, és az azt követő olajpiaci túlkínálattal magyarázható. Ezek után áprilisban teljesen új jelenségnek lehettünk szemtanúi: az olajtermékek keresletével kapcsolatos pesszimizmus és az amerikai tározók megtelésének együttes hatására már negatív árfolyamon jegyezték a legközelebbi lejáratú WTI nyersolaj kontraktust.

Habár azóta úgy tűnhet stabilizálódott az olaj árfolyam és egyre nagyon bizalom övezi a gazdaságok megnyitását is, azonban továbbra is jelentős problémákkal kell szembenéznie a világgazdaságnak. A makrogazdasági indikátorok még mindig jelentős zsugorodást jeleznek, és az elemzői és vállalati várakozások is leromlottak. Mindezek mellett egyáltalán nem lennék meglepve, ha a közeljövőben is tartogatnának izgalmakat az olajárfolyamok.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,00  (17 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről