ne a visszapillantó tükörből vezess!

2017-02-14

Megtakarítói pályája kezdetén mindenki abból indul ki, hogy „épp elég a legjobb befektetési lehetőséget megtalálni” és onnan minden problémánk meg van oldva. Olyan egyszerű és magától érthetődő az egész. A befektetések visszapillantó tükrében annyira kristálytisztán látszik, hogy hogyan váltják egymást az egyes eszközosztályok vagy egyedi papírok a képzeletbeli dobogón, melyik volt, amelyik a legtöbbet hozta volna nekünk az elmúlt egy, három, öt vagy akár tíz évben.
Gyönyörű illúzió, ami abból a hitből táplálkozik, hogy a múltba nézve megjósolhatjuk a jövőt, vagy legalábbis van a környezetükben, akinek sikerülhet. Azonban ahogy a valóságban, a befektetések világában sem célszerű – sőt saját érdekünkben kifejezetten ellenjavalt – a visszapillantó tükörbe bámulva vezetni. Elcsépelt fordulattal élve: a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményekre.

egyes befektetési eszközök forintban mért teljesítményi rangsora 2005 és 2016 között (forrás: K&H Alapkezelő gyűjtése, Bloomberg)
egyes befektetési eszközök forintban mért teljesítményének rangsora 2005 és 2016 között (a K&H Alapkezelő gyűjtése, forrás: Bloomberg)

Ahogy a fenti gyűjtés is mutatja, évről évre más-más eszközosztályok jártak az élen vagy maradtak le és a továbbiakban is erre számíthatunk majd. Jól látható az is, hogy mit tud egy kellően diverzifikált, adott kockázati szintre optimalizált vegyes portfólió (az ábrán ebben az esetben az óvatos kockázati kategóriát megcélzó K&H válogatott 2 alap, ami a fenti elemekből építkezik).
Nehéz ügy, de a hosszú távú sikerek érdekében túl kell tudnunk lépni a legjobb befektetési lehetőség hajszolásán és a befektetett tőke koncentrálásán a kiválasztott „bajnokban”, hogy megkezdhessük az utunk a még jobb befektetővé válás felé.

Ha egyszer ebből már kinőttünk és nekikezdtünk diverzifikálni, portfóliót építeni akkor is számtalan további akadály és lehetséges befektetői hiba keresztezheti még utunk (melyek kezelésével rendszeresen foglalkoztunk és fogunk majd a továbbiakban is itt a blogon), de legalább elmondhatjuk magunkról, hogy a nehezén már túl vagyunk, és végre már nem a visszapillantónk tükrében látjuk a jövőt.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 5,00  (1 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről