ne félj sokat keresni

2023-04-03

Sokszor van olyan pillanat, amikor azt reméljük, hogy befektetéseinkkel a következő években akár két számjegyű hozamokat is elérhetünk. Jelenleg éppen ilyen periódust élünk: ha merünk, akkor nyerhetünk.

A 2022-es év megmutatta nekünk, hogy ugyan ritkán, de előfordulhatnak olyan időszakok, amikor szinte bármibe fektetjük a pénzünket, nem menekülhetünk az árfolyam esések elől. Ezt sokan nehezen élik meg, hiszen azt látják, hogy hiába építettek egy egészséges, a saját kockázatvállalásuknak megfelelő portfóliót, ez sem védte meg őket. A részvények esetében ezt még akár el is lehet fogadni, hiszen tudatosan vállaljuk a nagyobb kockázatot, a magasabb hozam reményében, de mi a helyzet a kötvényekkel? Kötvénybe általában azért fektetünk, hogy stabilizálja, kiegyensúlyozza a portfóliónkat. Az sem baj, ha valamennyi hozamot termel, de valójában nem ezért tartjuk. Ehhez képest 2022-ben például egy magyar hosszú kötvényeket tartó befektetés, részvénypiacokkal is versenyképes veszteséget tudott elszenvedni.

Ennek fő oka az volt, hogy nagyon rövid időn belül, történelmi magasságokba emelkedett mind az infláció, mind ennek nyomán (annak letörését célozva) a jegybanki irányadó kamatszint, ami miatt az év végén már ötször annyi hozamot lehetett elérni egy magyar 5 éves kötvénnyel, mint egy évvel korábban. A pontos matematikai összefüggéseket most nem célom levezetni, a lényeg az, hogy ez a rendkívüli hozamemelkedés, a korábban kibocsátott kötvényeket drasztikusan (akár 20-25%-kal is!) leértékelte.

de miért is fontos ez?

A jelenlegi állapot nem fog örökké tartani, a várakozások szerint viszonylag gyorsan (1-2 éven belül) újra normalizálódni fognak a magyar hosszú kötvények hozamai. Ez azért érdekes számunkra, mert ha az előző bekezdésben leírt folyamatok visszafordulnak, akkor hasonló mértékű nyereséget is tartogathatnak számunkra, mint amennyi veszteséget okoztak eddig.

ehhez viszont bátornak kell lennünk

Ha valaki a múltbeli (1-2 éves) hozamok alapján szeretné eldönteni, hogy ezek a befektetések jók-e vagy sem, akkor hibát követhet el, hiszen nem a múltban, hanem a jövőben szeretnénk hozamokat elérni.

Ezért is gondolhatjuk, hogy most egy nagyon biztató időszak kapujában vagyunk. Az elmúlt 15 évben nem láttunk, nem tapasztaltunk ilyet, ezért joggal félhetünk tőle, de – mindamellett, hogy a befektetések világában mindig sok a bizonytalanság – most jól előre jelezhető a dolgok lefutása, az infláció, a jegybanki alapkamat és a kötvény hozamok csökkenése. A hozamok várható csökkenése a hosszabb futamidejű kötvénybefektetések esetében jelentősebb felértékelődést (többlethozamot) eredményezhet.

mire figyeljünk, ha jó hozamokat szeretnénk?

A legjobb tanács, hogy a rövid távú, nagyon kecsegető megoldások mellett gondolkodjunk hosszabb távon is és építsünk bele a portfóliónkba hosszabb lejáratú kötvényeket tartalmazó befektetési alapokat, amelyeknek több éven keresztül, várhatóan nagyobb hozama lesz.

Ha ezt nem tesszük és minden pénzünket olyan eszközökbe fektetjük, amelyek hozama a jegybanki alapkamatot, esetleg az inflációt követi le, akkor rövidesen azt fogjuk tapasztalni, hogy egyre kevesebb hozamot érünk el (hiszen mind az infláció, mind a rövid hozamok folyamatosan csökkenni fognak a következő időszakban).

Úgy építsünk portfóliót, hogy legyenek benne az előbb említett rövidebb lejáratú eszközök is, de a pénzünk hosszabb távra elkülönített részével mindenképpen használjuk ki a mostani időszakot, vegyünk hosszabb kötvényeket tartalmazó befektetéseket, hogy 3-4 év múlva boldogan és elégedetten nézhessünk az elért hozamainkra.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,57  (14 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről