nem veszély, hanem lehetőség!

2018-06-07

Rengeteg hír, elemzés készült azzal kapcsolatban, hogy a robotok hogyan változtathatják meg a munkaerőpiacot, illetve szélsőséges esetben mennyi munkát vehetnek el az emberektől. Én egy másik oldalról közelíteném meg a kérdést, miszerint hogyan lehet ennek az iparágnak a fejlődéséből profitálni befektetőként.

A vállalatok egyik legnagyobb problémáját jelenleg a szakképzett munkaerő hiánya adja, a szűk munkaerőpiaccal együtt járó bérnövekedés pedig a profitrátájukat csökkenti. Erre a problémára jelenthet megoldást különböző folyamatok automatizálása és robotok alkalmazása. A robotok használatával többek között hatékonyabb, illetve gyorsabb gyártás érhető el, azaz a vállalatok termelékenysége nagymértékben javulhat.

Míg a korábbi évtizedekben a feltörekvő országokban elérhető olcsó munkaerő még alacsonyan tudta tartani a bérköltségeket, ez mostanra már sokkal kevésbé igaz. Kínában például több mint háromszorosa a feldolgozóiparban dolgozók átlagbére a tíz évvel ezelőtti szinteknél, míg a robotok ára fokozatosan csökkent ez idő alatt.

Forrás: tradingeconomics.com

Ezek alapján logikus lépés, hogy a vállalatok robotokkal helyettesítsék a humán munkaerő egy részét. Míg eddig az automatizáció versenyelőnyt jelentett, addig a jövőben egyre inkább elengedhetetlen feltétel lesz a termelékenység növekedéséhez, és ezáltal a versenyképesség fenntartásához. Jól látható az IFR World Robotics által készített statisztika, illetve prognózis alapján, hogy a globálisan alkalmazott ipari robotok száma várhatóan exponenciálisan fog nőni a fokozódó kereslet hatására.

Forrás: IFR World Robotics

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a robotok használata nem csak a termelés során kaphat egyre nagyobb szerepet, hanem olyan szolgáltatások terén is, mint például a logisztika, az egészségügy, de ide sorolhatjuk a háztartási robotokat is.

Bennem a fenti tényezők mind azt erősítik meg, hogy érdemes ebbe a rohamosan fejlődő és bővülő iparágba hosszú távon befektetni. A kérdés „csak” az, hogy milyen módon. Ugyanis az ezen a területen működő cégek nincsenek annyira szem előtt, és a szektorból adódóan gyorsan emelkedhetnek fel, vagy tűnhetnek el a vállalatok. A megoldást egy jól diverzifikált, sok, robotikával és automatizációval kisebb-nagyobb mértékben foglalkozó céget összegyűjtő, szakértők segítségével összerakott index jelentheti. Így a cégek egyedi kockázatai sokkal kevésbé érvényesülnek, a fókusz az iparág növekvő trendjén marad.

Felhívjuk figyelmét arra, hogy jelen ajánlás annak készítőjének szakmai álláspontját tartalmazza, az ajánlásban foglaltak megismerése azonban önmagában nem elegendő a konkrét befektetési döntés meghozatalához. A konkrét befektetési döntés meghozatala előtt kérjük, szíveskedjen konzultálni tanácsadójával. Az alapok részletes leírását, így a befektetési politikát a Tájékoztató, a hazai forgalmazási szabályokat az erről szóló hirdetmény továbbá a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek elérhetők a K&H Bank fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu internetes oldalon. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja.

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről