Olaszország kimegy a divatból

2018-05-30

A befektetők fejvesztve adják el az olasz eszközöket a politikai felfordulást követően.

Pedig jól indult az év. Az olasz gazdaságtól az vártuk, hogy idén a megismételje a tavalyi 1,5%-os növekedést, végleg maga mögött hagyva a 2011-ben kezdődött lassulást és recessziót. Az optimista hangulatban az olasz részvények 10%-ot emelkedtek idén, az államadósság finanszírozása pedig egyre olcsóbbá vált a kötvényhozamok csökkenésével.

Aztán jött a márciusi választás és vele együtt a meglepetés eredmény, miszerint az 5 Csillag Mozgalom kapta a legtöbb szavazatot. Továbbá egy másik eurószkeptikus párt, a Liga, begyűjtött annyi voksot, hogy ketten együtt elérjék a parlamenti többséget. A két párt hosszas egyeztetés után összerakott egy olyan kiadás növelést tartalmazó tervezetet, ami egy csapásra véget vettet a dolce vita érzésnek.

Hogyan tovább?

Vasárnap este az olasz államfő megakadályozta a koalíció kormányalakítását, így egy szakértői kormány veszi át az ország irányítását. Amennyiben bizalmat szavaz neki a törvényhozás, úgy az év végéig vezethetik az országot. Szerintem azonban a másik forgatókönyv valósul meg, miszerint nem kapnak bizalmat és újabb választások lesznek a nyár végén.

A friss felmérések szerint a két párt tovább erősödött, így valószínűnek tartom, hogy ismét megpróbálkoznak a kormányalakítással. Viszont arra számítok, hogy a következő program tervezetük kevesebb extra költekezést fog tartalmazni. A gazdasági ciklus jelenlegi szakaszában nehéz fiskális lazítással még nagyobb GDP növekedést elérni, ráadásul ez egyértelműen megnövelné a finanszírozási költségeket, ami az óriási adósságállománnyal küzdő olaszoknak egy hatalmas öngól lenne.

Mit tegyek a portfóliómmal?

A megismételt választásokig biztos, hogy marad a bizonytalanság, az pedig köztudottan nincs jó hatással a kockázatos eszközökre. Én csökkentettem a kitettségemet az olasz részvényekben és inkább német, francia, valamint Európán kívüli fejlett részvényekbe fektettem, amelyek a profitnövekedés miatt továbbra is jó kilátással rendelkeznek. Az olasz pánik, és török események következtében a közép-európai régió részvényeit is „büntették”, olyannyira, hogy a jelenlegi szinteket jó beszállási pontnak tartom régiós részvényvásárlásra.

Felhívjuk figyelmét arra, hogy jelen ajánlás annak készítőjének szakmai álláspontját tartalmazza, az ajánlásban foglaltak megismerése azonban önmagában nem elegendő a konkrét befektetési döntés meghozatalához. A konkrét befektetési döntés meghozatala előtt kérjük, szíveskedjen konzultálni tanácsadójával. Az alapok részletes leírását, így a befektetési politikát a Tájékoztató, a hazai forgalmazási szabályokat az erről szóló hirdetmény továbbá a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek elérhetők a K&H Bank fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu internetes oldalon. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja.

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről