pesszimista vállalatvezetők akaszthatják meg a jövő évi rallyt

2019-11-14

Bár az amerikai S&P 500 index újabb és újabb csúcsokat ér el, és az sem kizárt, hogy az alulsúlyozó menedzserek év végi pozíció zárásai nyomán még magasabb csúcsokat látunk, azonban jövőre nehezebb lesz ezt a menetelést megismételni.

Egyrészről az értékeltségi mutatók az elmúlt 5 év csúcsához közeli tartományba emelkedtek, azaz drágák a megtermelt és várható profitjukhoz képest. Ez azt jelenti, hogy innentől az árfolyamok számára akkor van érdemi tér, ha a cégek profitokban is tudnak bővülni, ami általában lassabban szokott menni.

forrás: Bloomberg, saját készítés

Másrészről az elmúlt két év legnagyobb vevői, azaz a vállalatok, lassíthatnak a további vételekkel. Tavasszal már foglalkoztunk a vállalatok részvény visszavásárlásainak hatásaival, azonban most ennek ütemére hívnám fel a figyelmet. Az idei évben egyértelmű lassulás figyelhető meg.

Arra számítok, hogy az idei lassulást újabb lassulás fogja követni jövőre. A véleményemben megerősít a Duke Egyetem felmérése, amely szerint a megkérdezett pénzügyi igazgatók 67%-a jövőre recessziót vízionál. Recesszióra készülve elég valószínűtlen, hogy áldásukat adnák a részvény visszavásárlások növelésére, sokkal inkább a megtermelt készpénz felhalmozására lehet számítani.

forrás: Bofa Merrill Lynch

A fentebbi ábrán jól látható, hogy a részvénypiacoknak óriási szüksége van a vállalatok vásárlásaira, hiszen a részvényalapokból csak idén közel 200 milliárd dollár áramlott ki. Tehát komoly eladói fölény alakulhat ki, ha a vállalatok jelentősen visszavágják efféle költekezésüket. Jelen pillanatban ez inkább csak egy kockázat, semmint az alapvető forgatókönyv, de érdemes figyelni arra, hogy a vállalatvezetők miként nyilatkoznak a jövő évi gazdasági környezetet-, és a részvény visszavásárlásokat illetően.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről