spórolni jó dolog

2020-11-26

Az embereket a pénzügyi döntéseikben két dolog motiválhatja, valakit az elérhető nyereség hajt, másokat inkább a spórolás. A  lehetséges nyereség általában nagyobb összeget jelenthet, mint a megspórolt összeg, de a bekövetkezése bizonytalanabb, amíg a spórolás biztosabb, de összegében talán kisebb lehet.

Be kell vallanom, hogy engem a spórolás lehetősége jobban meg tud mozgatni, mint a nyereségé. Jól eső érzéssel tölt el, hogy egy kis odafigyeléssel néhány száz forintot, vagy akár több ezret spórolhatok. Az ember ilyenkor fejben kiszámolja, hogy egy adott döntéssel mennyit takarított meg. A kisebb „sikereinket” sajnos néhány nap múlva elfelejtjük, de a nagyobbakat (ami több tízezret, ne adj isten milliókat hozott) még évek múlva is emlegetni fogjuk.

Mi lenne, ha nem felejtenénk el a kisebb sikereinket sem? Milyen jó lenne, ha folyamatosan láthatnánk, hogy az okos döntéseinkkel mennyit sikerült megtakarítanunk?

Nézzük meg, hogyan lehetne ezt egyszerűen megoldani, milyen lehetőségeink vannak:

  1. vezethetjük egy kis füzetben, felírhatjuk az aktuális megtakarításainkat, 
  2. akár befektethetjük az elért megtakarításokat és ezt követően már maga a megtakarítás is hozamot termel nekünk

Én ezutóbbi megoldást választottam.

Ha csak egy füzetbe írjuk, az mindig is elméleti pénz lesz, de ha félretesszük, megtakarítást képezünk belőle, akkor láthatjuk, hogy milyen szépen gyarapodik a „spórolásunk” és egyszer el is költhetjük azt.

Hogyan csináljuk?

Ha van egy megtakarítási számlánk, akkor minden egyes spórolásunk után a megtakarított összeget átvezethetjük a folyószámlánkról a megtakarítási számlánkra. A megtakarítási számlát használjuk egy ideiglenes gyűjtőhelynek. A folyószámláról való átvezetés ingyenes és a mobilbankban ez néhány kattintás mindösszesen.

Ha a megtakarítási számlán összegyűlt már egy jelentősebb összeg, pl. 30-50 ezer forint, akkor vezessük át az összeget az értékpapír számlánkra (ha nincs ilyenünk, akkor egy személyes ügyfélponton bármikor nyithatunk ilyet). Ekkor már tudunk belőle a kockázatviselő képességünknek megfelelő befektetési alapot is vásárolni. Ha külön szeretnénk látni, hogyan gyarapodik a spórolásunk, akkor érdemes olyan befektetési alapot választanunk, amiben még eddig nem volt befektetésünk. A befektetésünk indítása újabb kattintásokat igényel az e-bank felületén és máris ráállítottuk a megspórolt pénzünket egy hozamtermelő útra.

Ezt követően, ha ránézünk a befektetésünkre akkor mindig láthatjuk, hogy az adott befektetési jegyben lévő vagyonunk időről időre hogyan gyarapodik, bizonyítva azt, hogy kellő odafigyeléssel mekkora összegeket tudunk megtakarítani.

A javasolt megoldás előnye, hogy megvalósítását akár nagyobb előkészületek nélkül, rögtön elkezdhetjük és úgy gyűjthetünk magunknak vagyont, hogy közben nem kell lemondanunk semmiről, mert csak azt fektetjük be, amit az odafigyelésünkkel nem fizettünk ki.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 3,00  (25 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről