szépüljön meg minden befektetés!

2022-06-27

Itt a jó idő, szépíthetjük a kertjeinket! De vajon hogyan tudjuk ugyanezt a befektetéseinkkel is megtenni?

A fenntartható fejlődést szem előtt tartó felelős befektetések az elmúlt időszakban egyre nagyobb figyelmet kapnak mind hazai, mind nemzetközi szinten. Sokszor viszont nem teljesen egyértelmű a befektetőknek, hogy mi is van ezekben az alapokban. Persze sokszor halljuk, hogy ESG, meg zöld befektetés, de ezek jelentése nem mindenki számára egyértelmű, sőt számtalan esetben teljesen félre is érthetjük, hogy mi is a céljuk ezeknek.

A dolog tisztázása érdekében, nézzünk meg egy teljesen hétköznapi példát.

A fenntartható vagy felelős alapok összeállítása nagyban hasonlít egy kert kitisztításához.

Ha e hasonlat alapján szeretnénk megérteni a különbséget egy klasszikus befektetési alaphoz képest, akkor a fenti, rendezetlen kertet tekintsük egy átlagos befektetési alapnak, a letisztultabb verziót pedig a fenntartható megoldásnak.

A bal oldaliban is van sok illatos és szép virág, viszont nagyon sok az “egyéb”, nem túl szemet gyönyörködtető növény is. Összességében ezzel azonban nincs gond, ha nekünk tetszik az ilyen természetes szépség, akkor boldogok lehetünk, ha a mi kertünk is hasonló.

Ha viszont azt szeretnénk, hogy igazán szép virágoskertünk legyen, ahhoz ki kell „gyomlálni” az elvárásainkhoz nem passzoló növényeket. Így a végén csak azok a virágok maradnak, amelyek szépek, sőt, ha tovább megyünk, az alapján is szelektálhatunk még, hogy melyek azok, amik még illatosak is.

Lefordítva a fenntartható alapokra:

– azok a vállalatok, amelyek nem figyelnek oda a fenntarthatósági szempontokra, ők a nem kívánatos növények

– azok, akiknek már fontos a fenntarthatóság, ők a szép virágok

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 2,83  (6 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről