Trump jobbról előzi a valóságot

2018-03-07

Miközben hetek óta arról megy a vita, hogy milyen szakaszban van a gazdasági fellendülés, és van-e még tartalék az emelkedésben, Trump kereskedelmi vámok belengetésével dönti el a kérdést.  

A tavalyi év látványos piaci emelkedése után február elejétől izgalmasan alakultak a piacok. A gazdasági növekedés immár egyértelműen az érett szakaszába lépett, ami magával hozta a volatilitást is. A piaci szereplők számára a központi kérdés az, hogy – az erős növekedési kép, az amerikai adócsökkentés, stb. miatt – van-e még tartalék az emelkedésben vagy a jegybankok fokozatos visszavonulása, a hozamemelkedés miatt rövidesen beköszönt a medvepiac és a tőzsdék lefelé veszik az irányt.

Az utóbbi két hétben napvilágot látott adatok alapján úgy tűnik, megnyugodhatunk: az előretekintő hangulatindexek erősek maradtak, a gazdasági fundamentumokat a piacon érzékelhető csapkodás nem tudta elrontani.

Az elmúlt napokban azonban kevésbé várt helyről érkezett hidegzuhany a piacokra: Trump, az Egyesült Államok elnöke ismét határozott elképzelésekkel állt elő a kereskedelmi vámok emelésével kapcsolatban, hogy így csökkentse az Egyesült Államok külkereskedelmi hiányát és védje meg az amerikai ipart és munkahelyeket a – szerinte tisztességtelen – globális versenytársaktól. Az elnök igyekezete utólag persze érthető, hiszen az ősszel esedékes kongresszusi választásokra akar valamit felmutatni. Ráadásul a vámokat illetően önállóan járhat el, tehát az adócsökkentés vagy az egészségügyi reformmal ellentétben kevésbé kényszerül együttműködésre.

A vámok bevezetésével kapcsolatban a probléma az, hogy ha egy ország így igyekszik megvédeni iparát, azzal nemcsak külkereskedelmi partnereinek okoz kárt, hanem idővel saját magának is. A világkereskedelem lényege ugyanis az, hogy segít az erőforrások és termelés hatékony elosztásában, amiből végső soron minden ország profitál. Egyrészt azzal, hogy külföldről behozva a fogyasztók olcsóbban jutnak a termékekhez, másrészt pedig azzal, hogy a hazai gazdaság így az erőforrásait (képzett munkaerő, nyersanyagok, stb.) hatékonyabban tudja felhasználni, magasabb növekedést érve el ezzel.   

Ha tehát az amerikai elnök a vámokat komolyan gondolja, az a saját gazdaságának is keresztbe tesz. És ezt jól mutatják az első reakciók is: még Trump párttársai is a negatív következményekre figyelmeztetnek, gazdasági tanácsadója lemond, a kereskedelmi partnerek (EU, Kína) értelemszerűen ellenlépésekkel fenyegetnek, a piacok pedig ismét elbizonytalanodtak.

Mindezek alapján remélem, sikerül Trumpot jobb belátásra bírni és felhagy az ötleteléssel. Mert egy kereskedelmi háborúnak nyertesei nem, csak kisebb-nagyobb vesztesei lennének, amit az egyébként erős fundamentumokat élvező piacok is megéreznének.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről