vissza a Yellenbe? – mennyi mozgástere maradt a Fed-nek

2016-08-26

a Fed központja (fotó: AgnosticPreachersKid, CC BY-SA 3.0)A mai napon felszólal Janet Yellen, az amerikai központi bank elnöke, amivel könnyen véget vethet a piacok nyári szabadságának. Az amerikai Jackson Hole-ban tartott jegybankári találkozók ugyanis már sokszor szolgáltak meglepetéssel a piacok számára. Nézzük, most mire számíthatunk!

Minden évben, augusztus végén Jackson Hole-ban találkoznak a nagy központi bankok vezetői, hogy a jegybankokat érintő aktuális kihívásokról tárgyaljanak. Az esemény alatt elhangzó beszédeket ugyanakkor a befektetők is izgalommal várják, mert sokszor hangzottak itt el a piaci hangulatot alapvetően meghatározó intézkedések: 2010-ben a Fed korábbi elnöke, Ben Bernanke itt jelentette be a mennyiségi lazítás második ütemét, 2014-ben pedig Mario Draghi itt tett hasonló bejelentést az Európai Központi Bank nevében. És bár a mostani ülés menetrendje még nem nyilvános, de Janet Yellen biztosan felszólal.

a Fed-nek végtelenül beszűkült a mozgástere

Ami a mostani eseményt érdekessé teszi, hogy a Fed számára kitűzött kettős cél lényegében teljesült, vagy rövidesen teljesülni fog. Egyrészt a jelenlegi 4,9%-os munkanélküliségi rátánál már teljes foglalkoztatásról beszélhetünk, tehát az átmeneti munkanélküliségen kívül már érdemben nincs felszívható munkavállaló az amerikai gazdaságban. Másrészt a Fed által figyelt inflációs mutató (Personal Consumption Expenditure) ugyan jelenleg még alacsony, év/év 0,9%-on áll, de belátható időn belül ez is elérheti a célnak tekintett 1,5-2%-os sávot. Különösen igaz ez, ha figyelembe vesszük, hogy az olajár stabilizálódásával jövő év elején lökést kaphat az árak emelkedése.

DonkeyHotey Janet Yellen - Caricature, https://flic.kr/p/h539bM

Egy hiteles jegybanknak ezeket a mutatókat látva már lépnie kellene, ami a Fed esetében a kamatemelést jelentené. Különben elveszíti hitelességét a piaci szereplők felé és hosszabb távon sokkal nehezebben tudja majd a piacokat irányítani, a várakozásokat befolyásolni.

mit várhatunk a péntektől?

Janet Yellen nem arról híres, hogy ilyen eseményeken jelentene be nagy horderejű lépéseket. Ilyen szempontból nagy mondásra tőle nem számíthatunk. Ha a Fed mostani szorult helyzetét nézzük, akkor arra viszont jó lehet a pénteki beszéd, hogy elkezdje felkészíteni a piacokat egy esetleges decemberi kamatemelésre. Nem sok, de a mostani ingerszegény környezetben ez már elég lehet ahhoz, hogy a piacok visszatérjenek a nyári pihenésből, és végre kimozduljanak a mostani semmittevésből.

frissítés – 2016.08.27.

Meglepetésre izgalmasabbra sikerült a tegnap, igaz, csak részben Yellen szavai miatt. A Fed elnöke valóban belengette, hogy a teljes foglalkoztatás és a rövidesen teljesülő inflációs cél miatt közel van már a kamatemelés. Az igazi meglepetést azonban az alelnök, Stanley Fisher hozta. Szerinte ugyanis, ha a jövő heti munkaerőpiaci adatok erősek lesznek, akkor akár már szeptember közepén is emelhet a Fed, miközben a piac ezt csak az amerikai elnökválasztás utánra, decemberre várta.

Valóban véget ért tehát a nyári szabadság a piacoknak is, és izgalmas hetekre készülhetünk…

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről