10 meglepetés 2020-ra – 2. rész: Recesszióba csúszik a világgazdaság

2019-12-11

2019-ben évtizedes csúcsra emelkedtek a recessziós félelmek, legalábbis a recesszióval kapcsolatos internetes keresések száma 2009 óta nem volt olyan magas, mint idén:

forrás: Google Trends

A K&H Alapkezelő kollégái minden év végén összesítik, hogy az elkövetkezendő évben melyek azok a gazdasági események, amelyek bekövetkezése nem számít alap forgatókönyvnek, tehát megvalósulásuk meglepetésszerűen hatna, azonban mégsem zárhatók ki. A feltételezések indoklása mellett egy valószínűségi becslést is találhatnak az egyes szcenáriókhoz.

Sok minden miatt aggódhattak idén a befektetők: kereskedelmi háború, jegybanki szigorítás, Brexit, geopolitikai feszültségek, invertálódó amerikai hozamgörbe.

A fenti aggodalmakra többségében pozitív válaszokat kaptak a befektetők: a jegybankok szigorítás helyett lazításba kezdtek, a kereskedelmi háború viszonylag rendezett keretek között zajlik, a hozamgörbe inverziója megszűnt, a Brexit és a geopolitikai feszültségek tekintetében is pozitív fejlemények következtek.

Az IMF előrejelzése szerint jövőre nemhogy lassul, hanem gyorsulhat a világgazdaság egészének növekedési üteme:

forrás: IMF

A fenti ábrából látszik, hogy utoljára 2009-ben volt recesszióban a világgazdaság, de recesszió helyett 2009-ben is inkább stagnálásról beszélhetünk. Az természetesen nem zárható ki, hogy jövőre egyes országok vagy régiók esetében bekövetkezik a technikai értelemben vett recesszió (két egymást követő negyedévben csökken a GDP), de a világgazdaság egésze várhatóan jövőre is 3-3,5%-os növekedési dinamikát mutat majd.

A jövő évi recesszió esélyét tovább csökkenti, hogy a jegybanki politika mellett szükség esetén a költségvetési politika oldaláról is támogatást kaphatnak a gazdaságok, illetve Donald Trump számára is fontos a 2020 novemberi elnökválasztás miatt az amerikai gazdaság és részvénypiac jó teljesítménye, ezért ő is tartogathat még meglepetéseket számunkra.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről