10 meglepetés 2021-re 5. rész – megtorpanás a tech szektorban

2020-12-18

Az elmúlt évtized a tech szektor szárnyalásáról szólt a tőzsdéken, melyet egyrészt a felgyorsuló technológiai fejlődés, valamint a globálisan alacsony kamatkörnyezet táplált. A folyamat 2020-ban újabb szintet lépett, amikor a járvány, a gazdaságok leállása és a monetáris lazítás jegyében a tőkepiacokra zúdított pénzözön együttesen rekordszintekre repítette a technológiai részvényeket. Ennek eredményeként a NASDAQ index idén 27% százalékkal teljesítette felül a globális fejlett részvényindexet.

A KBC Asset Management N.V. Magyarországi Fióktelepének kollégái minden év végén összesítik, hogy az elkövetkezendő évben melyek azok a gazdasági események, amelyek bekövetkezése nem számít alap forgatókönyvnek, tehát megvalósulásuk meglepetésszerűen hatna, azonban mégsem zárhatók ki. A feltételezések indoklása mellett egy valószínűségi becslést is találhatnak az egyes szcenáriókhoz.

forrás: Bloomberg

A technológiai vállalatok növekedésével párhuzamosan egyre nagyobb hangsúly helyeződött ezen iparág állami megregulázására. Ennek fokozódása várható az új amerikai kormányzat alatt, ami a korábbiaknál szigorúbb fellépést ígért a trösztellenes és adatvédelmi vádak kapcsán. Ennek a bekövetkezése főleg a FAANG cégeket érintheti negatívan.

Összességében azonban nem valószínű, hogy megtorpanás legyen szektorszinten, hiszen a következő években a gazdaságok várhatóan még nagyobb hangsúlyt fognak helyezni a digitalizáció és az automatizáció fejlesztésére. Ez a strukturális átalakulás pedig várhatóan a továbbiakban is biztosítani fogja a techpapírok népszerűségét a befektetők körében.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 5,00  (5 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről