K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

K&H trendmonitor - gazdasági hírek, vélemények

Izgalmas évet tudhat maga mögött az olajpiac: év elején az USA-Irán konfliktus és a koronavírus megjelenése először csak nyomás alá helyezte, majd a márciusban kialakult orosz-szaúdi árháború padlóra küldte a nyersanyag árfolyamát. A tavaszi leállás alatti túlkínálat és a májusi kontraktusok görgetése még nyomás alatt tartotta az olajárat, melynek azonban a nyári gazdasági újranyitás hatására sikerült érdemben emelkednie. Év végén a pozitív vakcinahírek és a 2021-es normalizálódásba vetett hit húzta feljebb az árfolyamot.

A KBC Asset Management N.V. Magyarországi Fióktelepének kollégái minden év végén összesítik, hogy az elkövetkezendő évben melyek azok a gazdasági események, amelyek bekövetkezése nem számít alap forgatókönyvnek, tehát megvalósulásuk meglepetésszerűen hatna, azonban mégsem zárhatók ki. A feltételezések indoklása mellett egy valószínűségi becslést is találhatnak az egyes szcenáriókhoz.

Az ábráról is látható, hogy rendkívül volatilis éve volt az olajnak (pirossal jelölt terület), 70%-hoz közeli volatilitásra a pénzügyi válság óta nem volt példa.

forrás: Bloomberg, saját készítés

Mi okozhatna az ideihez hasonló mértékű ingadozást az olajárban? Legnagyobb veszélyként a jövőre várt alapszcenárió meghiúsulása (tömeges vakcináztatás és a gazdaságok újranyitása), vagy az ismét felbukkanó geopolitikai konfliktusok emelhetők ki. Egyelőre ezek bekövetkezése nem tűnik valószínűnek, a piaci konszenzus alapján a várt normalizálódás következtében további áremelkedésre lehet számítani.

Összességében véleményem szerint jövőre, ha nem is lesz feltétlenül izgalommentes, de az ideinél jóval mérsékeltebb ingadozásokra lehet számítani az olajpiacon.

előző cikk következő cikk