10 meglepetés 2021-re 7. rész – erősödni fog a dollár

2020-12-20

2020 a dollár lejtmenetét hozta: az euróval szemben 8-9 százalékos gyengülést szenvedett el a zöldhasú, ami a mélybe zuhanó dollárkamatoknak, a dollárkínálat bővülésének, illetve a kockázatvállalás erősödésének volt köszönhető.

A KBC Asset Management N.V. Magyarországi Fióktelepének kollégái minden év végén összesítik, hogy az elkövetkezendő évben melyek azok a gazdasági események, amelyek bekövetkezése nem számít alap forgatókönyvnek, tehát megvalósulásuk meglepetésszerűen hatna, azonban mégsem zárhatók ki. A feltételezések indoklása mellett egy valószínűségi becslést is találhatnak az egyes szcenáriókhoz.

2021-re szinte konszenzusos várakozás a nagy elemzőházak és befektetési bankok részéről a dollár további gyengülése. Ennek legfőbb oka a Fed által idén bevezetett új átlagos inflációs célkövetés rendszere, amely arra utal, hogy az infláció átmeneti túllövése esetén sem feltétlenül nyúlnak majd a jegybankárok a kamatokhoz. Az átlagos inflációs célkövetés ennélfogva még hosszabb távon a kvázi zéró kamatkörnyezet és a negatív dollár reálkamat fennmaradását vetíti előre, emiatt pedig további USD leértékelődést várnak a befektetők.

Az alapforgatókönyv tehát 2021-re vonatkozóan a dollár további gyengülése, amit támogathat a vakcinázás nyomán normalizálódó gazdasági működés és a fennmaradó kockázatvállaló befektetői környezet. Ennek ellenére a dollár újbóli erősödése sem zárható ki jövőre: ehhez alapvetően a kockázatkerülés újbóli felerősödésére lenne szükség (ami ismét a menedékeszközök felé terelheti a befektetőket), illetve a várakozásokat meghaladó amerikai növekedés nyomán beinduló dollár-kínálat szűkítése, vagy a devizaháború kiújulása (az EKB döntéshozóit is zavarhatja az euró erősödése nyomán erősödő deflációs nyomás) járulhat hozzá.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 2,50  (6 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről