régiós részvénypiacok

A hazai részvénypiaci szárnyaláshoz hasonló trend volt jellemző a régió többi tőzsdéjén is a tavalyi évben. Érdemes még mindig beszállni, vagy már közel vagyunk a csúcshoz?

A régiós országok gazdasági teljesítménye kiválóan alakult 2017-ben, és a várakozások szerint a növekedés még az idei évben is magas maradhat.

Az európai konjunktúra beindulása mellett a belső fogyasztás erősödése is húzhatja felfelé a régiós országok teljesítményét. Ez egyértelműen jó hír a vállalati szektornak, azonban az egyre dráguló munkaerő miatt nem számítok a profitszintek „felrobbanására”. A piaci konszenzus szerint is jelenleg alacsony egyszámjegyű eredmény bővülés várható, viszont ezt az elmúlt évben jellemzően alulbecsülték az elemzők, így részükről a profitvárakozás fokozatos emelése könnyen elképzelhető.

A régiós piacok relatív árazási szintje a feltörekvő piacokhoz képest emiatt alacsonyabb. Amíg nem érkeznek meg a negyedéves jelentési számok, addig jellemzően óvatosak a nagy nemzetközi befektetők, a vételeket inkább a tényadatok megjelenéséhez időzítik.

A legnagyobb tőzsdei vállalatok között a bankok és energiacégek szerepelnek, amelyek kilátásai kedvezőnek mondhatók. A hitelbővülés beindulóban van, és néhány jegybank (cseh, román) már kamatot is emelt, ami a marzsokat is fokozatosan javítja. Az energiacégeknek az emelkedő nyersanyagárak és a végtermékek iránt erősödő kereslet kedvező, ráadásul érdemi diszkonttal forognak a szektorbeli versenytársak árazásához képest.

Ami a kedvező forgatókönyvet felülírhatja az a nemzetközi befektetői hangulat romlása, ami a fejlett országok nem várt lassulása, vagy negatív geopolitikai események (Trump, Észak-Korea, olasz választások) bekövetkezése okozhat. Az egyes országok belpolitikai helyzete (cseh és román kormány stabilitása, lengyel-EU konfliktus) némileg árnyalja a kedvező makrogazdasági mutatókat, azonban befektetőként én az utóbbira koncentrálok, így tartok régiós részvényeket a portfóliómban.

iron-gate-karparten-danube-gorge-abbey-163572

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről