a kötvénypiac recessziót áraz, a részvénypiac jól tartja magát, kinek lesz igaza?

2019-06-07

Új történelmi mélypontra csökkent a német 10 éves kötvények hozama az elmúlt napokban, ami Európa tartós „japánizálódását” vetíti előre, tehát infláció és növekedés nélküli jövőt. Hasonló utat jártak be az amerikai kötvényhozamok: a rövidebb lejáratok közelgő kamatcsökkentést áraznak, a hosszabb futamidejű kötvények hozamcsökkenése pedig alacsonyabb növekedési és inflációs várakozásokat vetít előre. A hazai kötvénypiaci lekövette a nemzetközi trendet: a magas infláció ellenére a magyar kötvényhozamok is csökkentek az elmúlt hetekben.

forrás: Bloomberg

Eközben a részvénypiac viszonylag jól tartja magát: a főbb részvényindexek csupán néhány százalékot estek az elmúlt hetekben, annak ellenére, hogy a kereskedelmi háború nem enyhült, hanem eszkalálódott a közelmúltban.

forrás: Bloomberg

A fentiek tükrében jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy akkor most melyik piacnak van igaza? A kötvénypiacnak, ami recessziót áraz, vagy pedig a részvénypiacnak, ami egyelőre nem úgy tűnik, hogy árazná a növekedési kilátások érdemi romlását?

Miért nem tud esni a részvénypiac?

A részvénypiac ellenállóságának alapvetően két magyarázó tényezője van jelenleg, amelyet a befektetők Trump-putnak illetve Fed-putnak hívnak:

  • Trump-put: mivel az USA elnöki tevékenységének egyik legfontosabb értékmérője a részvénypiac teljesítménye, ezért Trumpnak érdekében áll a részvénypiacok támasztása, főleg annak tükrében, hogy Trump szeretné újraválaszttatni magát. A befektetők ezért abban bíznak, hogy egy nagyobb részvénypiaci korrekció esetén Trump békülékenyebb hangnemet üthet meg a kereskedelmi háborúval kapcsolatban, akár egy éjszakai twitter-üzenet formájában.
  • Fed-put: a befektetők várakozása szerint a Fed kamatemelési ciklusa gyorsan át fog fordulni kamatcsökkentési ciklusba, hogy ismételten élénkítse a gazdaságot. Ezt a várakozást erősíti Powell jegybankelnök e heti nyilatkozata, aki szerint egy újabb visszaesésnél akár ismét nullára csökkenhetnek az amerikai kamatok. A befektetők szerint idén 2-3-szor 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést fog végrehajtani a Fed.

A Fed-put és a Trump-put tehát egyelőre támasztja a részvénypiacot, amelynek a továbbiakban az is segítségére lehet, hogy a zéró-kamatkörnyezetben és a történelmi mélypont közelében lévő kötvényhozamok mellett a befektetőknek továbbra sincs más alternatívája, mint a részvénypiac, amelynek a relatíve magas árazását fenntarthatja a zéró-kamatpolitika és likviditásbőség.


[poll id=”37″]

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről