nem velünk van a baj, hanem a világgal!

2019-05-24

A német gazdaság teljesítménye nem csak a hazai iparra van nagy hatással, hanem az eurózóna gazdasági kilátásait is nagyban befolyásolja, ezért mindig figyelemmel kisérem az ország teljesítményét.

A héten megjelent első negyedéves német GDP adatok arról tanúskodnak, hogy a belső fogyasztás erősen alakult az első három hónapban és az egyedüli negatív elem a készletek csökkenése volt.    

Hogyan alakulhat a továbbiakban a növekedés?

Véleményem szerint a lakossági fogyasztás jelenti majd a húzóerőt, amit a reáljövedelmek növekedése támogat. Az alábbi ábrán jól látható a nominális bérek emelkedő trendje, az inflációt illetően viszont nem számítok jelentős emelkedésre, így semmi sem gátolja, hogy a reálbérek magasabbak legyenek.

Ráadásul a német politikában egyre népszerűbb az a nézet, miszerint fiskális lazításra van szükség, hogy támogassák a gazdaságot. A kormányzati költekezésre bőven van tér, hiszen évek óta többletes a költségvetésük. Így összességében úgy gondolom, hogy a kereskedelmi háború és Brexit kockázatok miatt túlságosan negatív a német gazdaság megítélése jelenleg, és a külső tényezőkből fakadó negatív tényezőket ellensúlyozzák a belső folyamatok, és így az idei növekedés meghaladja a kormány által várt 0,5%-ot.

Amennyiben a várakozásaim szerint alakul a növekedés Németországban, úgy az az euróra is erősítő hatással lesz. Ami pedig az európai részvényeket illeti, a portfóliómon belül felülsúlyozom azokat az európai részvényeket, amelyek profitálnak a belső fogyasztás növekedéséből és csökkentem az európai exportőrök súlyát, külső keresleti kockázatok és a stabilizálódó euró nyomán.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről