visszafordulhat-e a gyengélkedő forint?

2019-05-22

Az elmúlt hetek a forint eséséről szóltak, felmerül a kérdés, mi okozhat fordulatot ebben a lejtmenetben.

Született már korábban cikkünk arról, hogy a forint gyengülésére lehet számítani, elsősorban a vártnál lazább jegybanki politika miatt. Ez a várakozás elég gyorsan be is jött, az EUR/HUF árfolyam két hónap alatt a 313-as idei mélypontjáról 327 környékére emelkedett mostanra. Ez a szint már kifejezetten közel került a kicsivel 330 fölötti abszolút csúcsokhoz.

forrás: Bloomberg
De mitől kezdhet újra erősödni a forint?

Az a tény továbbra is fenn áll, hogy a rendkívül erős magyar GDP-növekedés, és a magas szinten levő infláció mellett egyre indokolatlanabbnak látszik az MNB ultra laza monetáris politikája. A jegybank az infláció mérséklődését várja a következő időszakban, elsősorban az eurózóna gazdaságainak gyengélkedése, és ezen keresztül az alacsony importált infláció miatt, azonban az áremelkedés üteme több tényező miatt is meghaladhatja a várakozásait.

Az egyik, hogyha az európai gazdaságok újra erőre kapnak. Ezzel kapcsolatban találtam egy érdekes grafikont a Goldman Sachs elemzésében, ami arról szól, hogy ha az eurózóna beszerzési menedzser indexei a várakozásoknál jobban alakulnak, akkor általában a régió devizái, így a forint is, erősödéssel szokott reagálni, legalábbis rövidtávon.

forrás: Goldman Sachs

A másik pedig, hogy a hazai inflációra a leggyorsabban a forint árfolyamának alakulása tud hatni. Az elmúlt két hónap gyengülése pedig, pláne ha ez hosszabb távon fennmaradna, várhatóan megemelné az egyébként is a jegybanki toleranciasáv tetejéhez közeli inflációt.

Ugyan többször is leírtuk, hogy összességében a magyar gazdaság növekedését a forint lassú gyengülése támogatja a leginkább, ha az infláció nem az MNB várakozásainak megfelelően alakul, hanem túllövi azt, akkor várhatóan valamilyen formában szigorítással kell(ene) reagálnia. Ugyan az MNB-től júniusig nem várható konkrét szigorító lépés, de egyrészt verbálisan tud küldeni ilyen jellegű üzeneteket, másrészt a piacok is gyorsan beárazhatják a várható szigorítást, amire a forint rövid távon erősödéssel reagálhat.

A nagy kérdés, hogy mi az az EUR/HUF árfolyam, ahol az MNB már úgy érzi, hogy az veszélyt jelenthet az inflációs céljára, illetve, hogy ilyen esetben milyen módon reagál. Én azt gondolom, hogy a jelenlegi 330-hoz közeli árfolyam már megütheti a jegybank ingerküszöbét, és akár már a májusi kamatdöntő ülésen reagálhat, de egyelőre nem konkrét szigorítással, csak kommunikációján keresztül.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről