a kutya előreszaladt, követi-e a gazdája?

2019-05-02

Jókedvűek a befektetők a piacokon: az egyik legfontosabb mutató, a félezer amerikai nagyvállalat árfolyam-alakulását bemutató S&P 500 részvényindex ugyanis új rekordokat döntött az elmúlt napokban.

Eközben a gazdasági adatok még továbbra is elmaradnak a fokozatosan romló várakozásokhoz képest is:

forrás: Bloomberg

A befektetőket azonban ez egyelőre nem zavarja: megvették a reményt, hogy a gazdasági lassulásra adott válaszreakciók – a kínai stimulus, a kereskedelmi háború lezárása, illetve a jegybanki támogatás fennmaradása – a gazdasági növekedés gyorsulásához vezetnek majd.

Az André Kostolany tőzsdegurunak tulajdonított mondás alapján tehát úgy tűnik, hogy a kutya (a részvénypiac) most előre szaladt, a befektetők pedig reménykednek, hogy a gazdája (a gazdaságok teljesítménye) utoléri. Az idézett mondás szerint a tőzsde sokszor hasonlít arra, amikor egy kutya sétál a gazdájával, a kutya hol lemarad, hol előre szalad, de a végén ugyanoda jutnak.A befektetők türelme még kitarthat a második, esetleg a harmadik negyedévig, ekkorra azonban már a gazdasági adatok tényleges javulására is szükség lehet a részvényárfolyamok további emelkedéséhez. A fentiek tükrében ezért nem várok érdemi korrekciót a következő hetekben, az esetleges árfolyam-eséseket pedig inkább vételekre használhatják ki a befektetők.

forrás: Bloomberg

A részvénypiac árazása P/E (árfolyam/eredmény) alapon továbbra sem mondható olcsónak, de a jelenlegi környezetben az alternatív befektetési eszközök hiányában arra számítok, hogy a továbbiakban is fennmaradhat a magas részvénypiaci értékeltségi szint. Ebben a tekintetben a magyar részvénypiac továbbra is lemaradó, ezért a hazai részvények felülteljesítők lehetnek az előttünk álló időszakban.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről