Black Friday az olaj piacán

2018-12-03

hogyan hat az olajár zuhanása a befektetéseinkre?

Október elején érte el idei csúcspontját az amerikai WTI, azaz a hordónkénti 76,4 dollárt. Azonban az új csúcsot egy drámai lejtmenet követte, november utolsó napján csupán 50,93 dollárt kellett adnunk egy hordóért. A két hónapon belüli 33%-os leértékelődés, még a sokat ingadozó olajárnál is extrémnek számít.

 

forrás: Bloomberg
forrás: Bloomberg

 

A kiváltó ok egyértelműen a kínálati oldalban keresendő. Az egyik tényező az amerikai kitermelés várakozásokon felüli növekedése, aminek köszönhetően jövőre ismét túlkínálatossá válhat a piac. A másik az iráni szankciók enyhítése, ugyanis az iráni kitermelés nagy részével már nem számolt a piac.

Mit jelent ez a megtakarítóknak?

A portfóliónk azon részére, amit nyersanyagba fektetünk, egyértelműen negatívan hat az említett áresés. Azonban a portfóliónk többi részével más a helyzet. Ugyanis az olajár csökkenése hátszelet jelent a lakossági fogyasztás számára, ami a GDP legnagyobb részét képzi a fejlett országokban. Továbbá az olajár inflációra gyakorolt hatását sem szabad elfelejteni. Amíg az idei évben inkább emelte az inflációt, előre tekintve szerintem csökkentő hatással lesz a mutatóra. Az alacsonyabb infláció, a kamatemelések lassítására ösztönözheti az amerikai Fed-et, ami örömhír lenne a kockázatos eszközökbe fektetők számára.

Összességében tehát arra számítok, hogy a közeljövőben az olajár nem fog visszaemelkedni az idei csúcspontjára, ez pedig segíthet elcsendesíteni a világgazdasági növekedésért aggódókat. Így nem csak a benzinkutakon járhatunk jól az olajár csökkenésével.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről