EKB – Marad a negatív kamatkörnyezet – mit léphet az MNB?

2020-01-24

Az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntő ülésén semmi érdemi új információval nem szolgált a befektetők számára, így várhatóan marad a jelenlegi támogató politika és a negatív kamatkörnyezet.

Ne legyenek illúzióink, a befektetői hangulat javulása ellenére az euróövezet növekedési dinamikája 2020-ban is 1% körüli szintre várható, tehát továbbra is szükséges a támogató jegybanki politika fenntartása, amely nemcsak a gazdaságot, hanem az adósságszintek fenntarthatóságát is segíti. A hírekre a német 10 éves állampapír hozama néhány bázispontos csökkenéssel -0,3%-ra csökkent, tehát a befektetők is a negatív kamatkörnyezet fennmaradására számítanak. A hírekre – illetve azok hiányára – az euró eséssel reagált a dollárral szemben.

forrás: Bloomberg

Az EKB laza politikájának érvényben maradása a Magyar Nemzeti Bank számára is lehetővé teszi az alacsony kamatkörnyezet fenntartását. Bár a forint árfolyama csütörtökön új történelmi mélypontra zuhant az euróval szemben, ezért a hazai jegybankárok akár már a jövő héten léphetnek a forintlikviditás csökkentésével, illetve a támogató politika szigorításásnak szóbeli intervenciójával, amennyiben zavarja őket a forint gyengülésének üteme. A forint erősödése mellett szóló tényező lehet a közelmúltban rekord-szintre emelkedett forint short-állomány (~HUF 3000mrd) is, ezért én rövid távon inkább a forint mérsékelt erősödésére számítok.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről