előbújt a medve?

2018-02-16

brown_bear_bear_animal_forest_grizzly_mammal_nature_forests-776132Nagyot fordult a világ a befektetőkkel az elmúlt hetekben. Januárban még töretlen volt az optimizmus, február elején viszont már megkongatták a vészharangot.

A tőzsde irányát szimbolizáló bika és medve közül az utóbbi olyan régen mutatott életjelet, hogy sokan már el is elejtették, hogy milyen amikor kibújik a barlangjából. Jellemző volt az évkezdésre, hogy a befektetési guruknak már csak azzal sikerült a címlapra kerülni, hogy még csak a felénél tartunk a már 9 éve tartó emelkedésnek.

hullámvasút a nemzetközi tőzsdéken (forrás: K&H Alapkezelő, Bloomberg)
hullámvasút a nemzetközi tőzsdéken (forrás: K&H Alapkezelő, Bloomberg)

 

Hosszú távra visszatekintve minden évtizedben volt legalább egy komolyabb tőzsdei lejtmenet (medve piac), amely 20-50%-os mínuszt eredményezett. Ilyen 2009 óta az amerikai piacon nem fordult elő, volt viszont 4 darab 10-20% közötti esés, amelyet „egészséges” korrekciónak szokás nevezni. Ilyenkor a túlvett állapotban lévő piac kitisztul, azaz egy-két hónapos hullámzó időszak után újra indul az emelkedés, amikor a befektetők realizálják, hogy a gazdasági fundamentumokban nem történt kedvezőtlen változás. Jó hír, hogy az aktuális visszaesés eddigi mértéke (-12%) megfelel a korrekció definíciójának, amelynek a felét már vissza is hozta az S&P 500 index.

Sokan figyelmeztetnek a további zuhanás lehetőségére is. A gazdasági ciklus egyértelműen az érett szakaszban tartózkodik, azaz magas szinten van az üzleti bizalom, alacsony a munkanélküliség, emelkedik az infláció, szigorít a monetáris politika. Emellett a kötvényhozamok emelkednek, és részvénypiacok értékeltsége átlag feletti. Az előbb említett reálgazdasági és tőkepiaci mutatókra épülő medvepiaci indikátorok már leadták az eladási jelzést.

Mások szerint a medve még csak körülnézett és ezt az esést is meg kell venni, mivel a korábbi esetekben ez sikeres stratégiának bizonyult. A múltban a volatilitás index (VIX) megugrása utáni 6-12 hónapos időszakban kétszámjegyű hozamokat lehetett elérni az amerikai piacon. Ráadásul az esés óta megjelent makrogazdasági adatok alapján nincs miért aggódni.

Nekem az a fontos üzenete az elmúlt heteknek, hogy a 2018-as év a vártnál izgalmasabb lesz. Ezért a portfóliómban továbbra is a kiegyensúlyozottságra törekszem, azaz emelkedő piacokon profitot realizálok, az esések során viszont feltöltöm a részvénysúlyt a hosszú távra optimalizált szintre.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről