„gyomirtás” a befektetésekben

2020-03-10

Közeledik a tavasz, nézzünk körül a befektetéseink háza táján, hátha tudunk egy kicsit ott is „gyomlálni”!

A Fenntartható Fejlődés Befektetések az elmúlt időszakban egyre nagyobb figyelmet kapnak mind hazai, mind nemzetközi szinten. Sokszor viszont nem teljesen egyértelmű a befektetőknek, hogy mi is van ezekben az alapokban. Persze sokszor halljuk, hogy ESG, meg szektoron belül a legjobb, de ezek jelentése nem mindenki számára egyértelmű.

Nézzünk meg ezért most inkább egy másik megközelítést!

A Fenntartható alapok összeállítása nagyban hasonlít egy kert kitisztításához.

Ha e hasonlat alapján szeretnénk megérteni a különbséget egy klasszikus befektetési alaphoz képest, akkor a fenti, rendezetlen kertet tekintsük egy átlagos befektetési alapnak, a letisztultabb verziót pedig a Fenntartható Fejlődés alapnak.

  • A bal oldaliban is van sok illatos és szép virág, viszont nagyon sok az „egyéb”, nem túl szemet gyönyörködtető növény is. Összességében ezzel azonban nincs gond, ha nekünk tetszik az ilyen természetes szépség, akkor boldogok lehetünk, ha a mi kertünk is hasonló
  • ha viszont azt szeretnénk, hogy igazán szép virágoskertünk legyen, ahhoz ki kell „gyomlálni” az elvárásainkhoz nem passzoló növényeket. Így a végén csak azok a virágok maradnak, amelyek szépek, sőt, ha tovább megyünk, az alapján is szelektálhatunk még, hogy melyek azok, amik még illatosak is

Lefordítva a fenntartható alapokra:

  • azok a vállalatok, amelyek nem figyelnek oda a fenntarthatósági szempontokra, ők a nem kívánatos növények
  • azok, akiknek már fontos a fenntarthatóság, ők a szép virágok
  • akik pedig fenntarthatóan működnek, és pénzügyileg is nagyon jó kilátásokkal rendelkeznek, na ők a szép és egyben illatos virágok.

Látható tehát, hogy a bal oldali, gazos kertben is megvolt már eleve minden növény, amely a gyomlálás után, a szép kertet alkotja. A lényeg, hogy kikerült belőle minden olyan  növény, ami nem oda való, így már élvezhetjük, hogy csak igazán szép és illatos virágok vannak a kertünkben.

A Fenntartható Fejlődés vegyes alapokban is hasonlóan járunk el. Csak azokat a kötvényeket, részvényeket hagyjuk a befektetéseink között, amelyek olyan államokhoz és vállalatokhoz kapcsolódnak, akik aktívan tesznek a fenntarthatóbb jövőért (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás, jó minőségű, átlátható irányítás), és emellett még „illatosak” is, vagyis nagyon jó pénzügyi megtérülést várunk tőlük.

Legyünk hát tudatosak a befektetéseink kiválasztásakor, hiszen nem mindegy, kinek adjuk kölcsön a pénzünket!

Szép kertet és sok Fenntartható Befektetést kívánok mindenkinek! Egy fenntartható befektetés nemcsak pénzben térül meg!

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről