vihar a piacon, mit tegyek?

2020-03-27

Először is: ne kövesd el a legnagyobb befektetői hibákat! De melyek is ezek?

A jelenlegi piaci helyzet igazi táptalaja az elhamarkodott befektetési döntéseknek. Nézzük meg, melyek a leggyakoribb hibák, amit ilyenkor elkövethetünk!

amikor a piac alját keressük

A tökéletes piaci időzítés szinte lehetetlen küldetés, nem véletlen, hogy a profi, intézményi befektetők sem így gondolkodnak. A hosszú távú hozam nagy részéért ugyanis – egyes tanulmányok szerint 90% feletti arányban – a portfóliónk eszközösszetétele (nagyon leegyszerűsítve a részvény/kötvény arány) a felelős. Az időzítés illetve az egyedi értékpapírok kiválasztása csak elhanyagolható mértékben járul hozzá a teljesítményhez.

Az energiánkat tehát ne a piac aljának keresésére vagy a tuti részvény megtalálására, hanem inkább arra fordítsuk, hogy egy nekünk megfelelő kockázatú, színes portfóliót állítsunk össze, és ehhez hosszú távon is ragaszkodjunk!

az érzelmeink vezetnek minket

Ha mindig az aktuális hírek, piaci mozgások alapján, érzelmi alapon döntünk megtakarításainkról, a legrosszabbkor fogunk be- és kiszállni. Örök igazság, hogy a piacokat a félelem és a kapzsiság mozgatja. Az árfolyamok általában akkor indulnak el felfelé, amikor már tetőzött a pesszimizmus, mindenki a teljes összeomlásról beszél. Az emelkedés vége pedig jellemzően már közel van, ha minden újság címlapján az virít, milyen jó befektetés részvényt venni.

A részvénypiacok rövid távon rendkívüli módon ingadozhatnak, de az eddigi tapasztalatok alapján hosszú távon, átlagosan bőven infláció feletti hozamot tudnak biztosítani. Ha látjuk a nagyobb képet és türelmesen fektetünk be, portfóliónkban pedig a nekünk megfelelő arányban mindig tartunk részvényeket is, ebből profitálhatunk.

túl nagy kockázatot vállalunk

Az egyik legnagyobb hiba, amit befektetőként elkövethetünk, ha nem jól mérjük fel kockázatviselő képességünket és hajlandóságunkat. Kockázatmentes befektetés nem létezik, és minél nagyobb hozamot szeretnénk elérni, annál nagyobb átmeneti ingadozást, és annál hosszabb befektetési időtávot kell vállalnunk. Emelkedő, nyugodt piacon a kockázat/hozam párosból az előbbi csak egy elméleti, távoli lehetőség, míg a mostanihoz hasonló helyzetekben megmutatkozik, ez valójában mit is jelent.

A legfontosabb, hogy hozamelvárásainkat a személyes kockázati étvágyunkhoz igazítsuk, ehhez pedig válasszunk egy olyan portfóliót, amely a nekünk megfelelő arányban tart részvényeket, és viharos időben is tartsuk magunkat az előre meghatározott befektetési stratégiánkhoz!

nem elég színes a portfóliónk

Ha egyedi részvényekbe vagy kötvényekbe fektetünk, sokkal nagyobb kockázatot vállalunk, mintha egy jól diverzifikált, többféle eszközből összeállított portfólióba tennénk a pénzünket. Megfelelő diverzifikáció nélkül túlzottan ki vagyunk szolgáltatva az egyedi vállalatokat vagy szektorokat érintő kockázatoknak. Hüvelykujjszabályként elmondható, hogy egyetlen egyedi értékpapír se legyen 5%-nál nagyobb arányban befektetéseink között!

Egy jól összeállított, hatékony portfóliónak abban áll a legnagyobb ereje, hogy adott kockázati szinthez a lehető legmagasabb várható hozamot biztosítja, és megóv minket az egyedi értékpapírok kockázatától, valamint a túl nagy ingadozástól. Ezt összerakhatjuk sok-sok egyedi papírból is, de sokkal kényelmesebb és egyszerűbb egy jól kiválasztott vegyes alapon keresztül megvalósítanunk.

nem reálisak az elvárásaink

Befektetőként sokszor hajlamosak vagyunk a türelmetlenségre, és átgondolatlanul nagy kockázatot vállalunk a túl magas hozamelvárásaink üldözése közben. Mindig vegyük figyelembe az adott piaci környezetet, a kis kockázattal elérhető hozamszinteket, és ehhez igazítsuk elvárásainkat! A jelenlegi, rekord-alacsony hozamkörnyezetben a 10-20%-os éves hozam üldözése komoly hibákba kényszeríthet minket. A legfontosabb itt is az, hogy mindig hosszú távon gondolkodjunk befektetéseinkről, és ne engedjük, hogy a türelmetlenségünk és az irreális hozamelvárásaink hatására eltérjünk befektetési stratégiánktól!

túl gyakran kereskedünk

Ha túl sokszor adunk-veszünk a portfóliónkon belül, ha mindig meg akarjuk lovagolni a napi árfolyammozgásokat, duplán rosszul járhatunk. Egyrészt általában nem találjuk el a jó ki- és beszálló pontokat, másrészt a gyakori kereskedés jelentős költségeket emészt fel, ami hosszabb távon még egy szép hozamot is teljesen eltüntethet. És akkor még nem is beszéltünk egy jó befektetés hosszú távú hozamából való kimaradás alternatív költségéről.

Az ingadozó piaci környezet a hosszú távú befektetések természetes, még ha olykor nagyon is ijesztő velejárója. A legjobb módja, hogy sikeresen vészeljük át a mostanihoz hasonló viharokat, ha mindig hosszú távban gondolkodunk, és fokozatosan, akár rendszeres megtakarításokkal építkezünk még ilyen helyzetben is. Ha olyan portfóliót alakítunk ki, amely megfelel kockázatviselő képességünknek, valamint megtakarítási céljainknak és ehhez ragaszkodunk, az idő minket fog igazolni.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,50  (20 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről