ha Kína tüsszent, a nyersanyagexportőrök recesszióba csúsznak?

2015-09-01

A kínai lassulás az elmúlt hetek nagy sztorija. Kína nincsen egyedül, az összes feltörekvő lassul, lassult. A mai nap ábrája a német Bundesbank egyik anyagából jön.


A lassulás minden feltörekvőt elért. A Bundesbank értékelése szerint főleg azért, mert a 90-es években beindult reformfolyamatok eredményei már beértek (ezért volt a korábbi szárnyalás) és a reformoknak nem volt, nincsen folytatása.

A lassulásban azok az országok szenvednek leginkább, akik maguk nem, vagy keveset reformáltak és a növekedésüket csak a kínai gyorsvonatnak köszönhették. Ez az országcsoport a nyersanyag-exportálók csoportja, akik az ábrán feketével jelennek meg:

átlagos növekedési trend 2013-14-ben (feketével jelölve a nyersanyagexportőrök, kékkel a többi fejlődő piaci ország) (forrás: Deutsche Bundesbank)
átlagos növekedési trend 2013-14-ben (forrás: Deutsche Bundesbank, IMF)

ők a korábbi 4-6% helyett most már épp csak 0% feletti növekedésre számíthatnak. A kínai lassulás tehát őket többszörösen sújtja és látható, hogy érdemi reformok hiányában egyelőre a devizájuk leértékeléséhez folyamodnak. Ennek eminens példája régiónkban Oroszország.

A magyar gazdaság szempontjából azért jó hír, hogy mi legalább importőrök vagyunk a nyersanyagpiacon, azaz a lassulással olcsóbbá váló nyersanyagok kis kompenzációt adnak.

Arról, hogy milyenek az esélyek az újbóli gyorsulásra, a következő bejegyzésemben…

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről