hogyan érdemes a devizabefektetésekről gondolkodnunk?

2022-07-29

A forintárfolyam jelentős ingadozása következtében egyre inkább előtérbe kerülnek a devizabefektetések. Nézzük meg, mire érdemes leginkább figyelni!

Az első és legfontosabb, hogy a devizáról ne rövidtávú, spekulációs eszközként gondolkodjunk. A devizakitettség mértéke ugyanolyan fontos, hosszútávú összetevője befektetéseinknek, mint a részvények vagy a kötvények aránya. Ez pedig azért lényeges, mert a hosszú távú hozamaink túlnyomó részéért (egyes tanulmányok szerint 90% feletti arányban) a befektetésünk eszközösszetétele (nagyon leegyszerűsítve a különböző eszközök hosszú távú, stabil aránya) a felelős. Az időzítés, a „számunkra megfelelő beszállók” megtalálása pedig csak kisebb mértékben járul hozzá a teljesítményhez.

Tehát, ha a devizaárfolyamok tekintetében is folyamatosan a tökéletes beszállási pontot keressük és rövidtávon ki-be ugrálunk a pozíciókból, rengeteg befektetés-szakmai előnyről – és így hozamról –  mondunk le hosszú távon.

diverzifikációs hatás

A jól megválasztott, megfelelő arányú devizakitettség nagyon fontos diverzifikációs eszköz, segít befektetéseink kiegyensúlyozásában. Elég, ha csak a jelenlegi időszakra gondolunk, amikor a piacokon épp borúsabb a hangulat és egy nagyobb korrekciót látunk. Ilyen esetekben a feltörekvő piaci devizák – köztük a forint – jellemzően gyengülnek és így a megfelelő devizakitettségen keresztül mérsékelhetik az egyéb eszközökön elszenvedett időleges veszteségeinket, nehezebb helyzetekben stabilitást adva megtakarításainknak.

mennyi devizát tartsunk?

Ennek mértéke természetesen egyénenként eltérő, hiszen függ az élethelyzetünktől, befektetési céljainktól illetve kockázatvállalási képességünktől és hajlandóságunktól. Ezzel együtt azt gondolom, hogy legalább 30% körüli arányban érdemes hosszú távon devizakitettséget tartanunk, hogy a fenti előnyökből részesülhessünk.

hogyan valósítsuk meg?

Első lépésként határozzuk meg, mennyi devizakitettséget szeretnénk tartani hosszú távon és nézzük meg, most hol állunk. A kettő közötti különbséget pedig szép fokozatosan, több lépcsőben, időben elnyújtva építsük fel. Ezzel a módszerrel csökkenthetjük a devizaárfolyamok ingadozásából fakadó kockázatot és megszabadulhatunk az időzítés nyomasztó kényszerétől is.

milyen eszközöket tartsunk devizában?

Érdemes megfontolni, hogy portfoliónkon belül a kockázatosabb eszközök egy részét devizában tartsuk. Gondolunk itt elsősorban a dinamikusabb, részvénytúlsúlyos vegyes alapokra, részvényalapokra vagy akár egyedi részvényekre is.

Ezeket a befektetéseket amúgy is hosszabb időtávon kell tartanunk ahhoz, hogy a nagyobb ingadozás elviseléséért cserébe learathassuk a nagyobb hozamlehetőség formájában beérő jutalmunkat. Ha pedig devizában fektetünk be ezekbe az eszközökbe, egyrészt profitálhatunk a forint hosszútávú gyengülő trendjéből, másrészt nagyobb piaci turbulenciák idején devizakitettségünk komoly kiegyensúlyozó szerepet kaphat.

Ha befektetési alapokban gondolkodunk, arra is van lehetőség, hogy úgy szerezzünk devizakitettséget, hogy nem is kell devizát vásárolnunk. Vannak ugyanis olyan befektetési alapok, amelyeket forintban vásárolhatunk meg, azonban az alap portfóliójában lévő nemzetközi eszközök – részvények, kötvények – árfolyammozgása nincs forinttal szemben lefedezve. Ez pedig azt jelenti, hogy ha a forint árfolyama gyengül, az a mögöttes nemzetközi eszközökön keresztül hozzátesz, míg ha a forint árfolyama erősödik, elvesz az alap forintban számolt teljesítményéből.

Devizakitettséget tehát szerezhetünk közvetlen vagy közvetett formában is. A lényeg azonban inkább az, hogy ha ezt tudatosan, lépésenként, hosszú távon beépítjük befektetéseinkbe, egy sokkal színesebb, ellenállóbb és kiegyensúlyozottabb portfólió lesz a jutalmunk.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,33  (9 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről