idén is csődöt mond a Super Bowl indikátor?

2018-02-05

 A Super Bowl miatt nem csak az amerikai foci szurkolók, hanem mi is fent maradtunk hajnalig, ugyanis a tőzsdei álmoskönyvek szerint megjósolja a részvénypiacok irányát is.  

Az amerikai foci szerelmeseinek rengeteg izgalmat hozott a hétvégi 52. Super Bowl, ahol az ötszörös győztes, és egyben tavalyi bajnok New England Patriots alulmaradt a története első trófeáját szerző Philadelphia Eagles-szel szemben.

A tőzsdei álmoskönyvek szerint nem csak a szurkolóknak, hanem a tőzsdei kereskedőknek is fontos, hogy melyik csapat nyer. Ugyanis, ha AFC főcsoportbeli győztes lesz, akkor az adott évben medvepiacra kell felkészülni, NFC főcsoportbeli győztes esetén viszont bikapiaccal érdemes kalkulálni. Utánanéztünk a statisztikáknak, amiből az látszik, hogy 1980-2000 évek között valóban elég erős együttmozgás volt, azonban az elmúlt 10 évben csupán az esetek felében bizonyult igaznak az állítás.

Forrás: Bloomberg *A teli oszlop a prognózis bekövetkezését, a kerettel rendelkező a prognózis elmaradását jelképezi

Sokkal látványosabb az a statisztika, mely azt vizsgálja, hogy az egyes főcsoportbeli győztes esetén hányszor volt bikapiac, és milyen hozammal. Nos, NFC-s csapat sikere esetén 26 esetből 21 alkalommal, ami közel 81%-os találati arány, ráadásul 11% feletti hozammal. AFC-s csapat győzelme után 25 alkalomból 17-szer emelkedtek a piacok, ami 68%-os találati arány, azonban a hozam csupán 5,7% volt.

Miután a Philadelphia Eagles az NFC csoportjának tagja, így minden jel arra utal, hogy tovább folytatódik a bikapiac az amerikai tőzsdéken, feltéve, ha nem mond újból csődöt a Super Bowl indikátor…
Utóbbi előrejelzést azonban érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen a fundamentumok és a piacok árazása sokkal többet nyom a latba a befektetői döntések meghozatalakor, ráadásul elég rövid a vizsgált adatsor. 

eagles2

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről