medve piac a láthatáron

2018-07-18

Az előző bejegyzésemben a recesszió előrejelzésének lehetőségéről írtam. A befektetőknek a gazdasági visszaesés felismerésén túl a tőkepiaci hatás talán még fontosabb. A legszívesebben mindenki kihagyná a zuhanó árfolyamok időszakát, előtte kiszállna és 20-30%-kal olcsóbban újra vásárolna.

A befektetési bankok elemzői megpróbálnak ebben is segíteni. A Goldman Sachs indikátora 5 mutatószámot összegyúrva megmutatja a piaci zuhanás esélyét az előttünk álló időszakra. A mutatók között a feldolgozóipari beszerzési menedzser index, a maginfláció, a munkanélküliség, a hozamgörbe meredeksége és a Shiller-féle árfolyam/nyereség ráta szerepel.

 

forrás: Bloomberg
forrás: Bloomberg

 

Amennyiben a mutató magas értéket ér el, akkor jelentősen megemelkedik a medve piac esélye. Az aktuális 70% feletti szintnél a múltbeli tapasztalatok alapján már fél éven belül is 50-60%, 24 hónapra előre tekintve viszont már 97% a valószínűsége, hogy elkezdődik a medve piac. Tehát a kezdet elég biztosnak mondható 2 éven belül, de a pontos időzítés nem lehetséges: akár véget is érhet 2 éven belül, de túl is nyúlhat ezen a perióduson egy lassú lefolyású medve piac.

1960 óta az amerikai medve piacok hossza átlagosan 12 hónap volt és 20-57% közötti zuhanás következett be. A kezdetet ráadásul nehéz felismerni, mert az első hónapok 10% körüli korrekciója után következik egy hasonló mértékű visszapattanás, amikor még sokan reménykednek a jó hozamokban, de aztán sajnos csalódniuk kell.

Én most azt javaslom a befektetőknek, hogy a következő hónapokban fokozatosan hangolják óvatosabbra a portfóliójukat, az esetleges részvénypiaci emelkedéseket a kockázatos befektetési eszközök súlyának csökkentésére használják.

 

Felhívjuk figyelmét arra, hogy jelen ajánlás annak készítőjének szakmai álláspontját tartalmazza, az ajánlásban foglaltak megismerése azonban önmagában nem elegendő a konkrét befektetési döntés meghozatalához. A konkrét befektetési döntés meghozatala előtt kérjük, szíveskedjen konzultálni tanácsadójával. Az alapok részletes leírását, így a befektetési politikát a Tájékoztató, a hazai forgalmazási szabályokat az erről szóló hirdetmény továbbá a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek elérhetők a K&H Bank fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu internetes oldalon. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja.

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről