még szigorúbb büntetés a betéteseknek

2017-09-20

Rég volt olyan eseménydús MNB ülés, mint a tegnapi. A bejelentések közül én az alábbi hármat tartom a legfontosabbnak.

Kamatvágás.
10 bázisponttal csökkentették az MNB-nél egy napra elhelyezhető betétek kamatát, így az mától -0,15%-ot „termel”. Mióta az alapkamathoz kötött 3 havi betéti instrumentum csak korlátozottan áll a bankok rendelkezésére, sokkal fontosabbnak tartom az egynapos betétek kamatszintjét.

Inflációs várakozások csökkentése.
A legfrissebb előrejelzés szerint az MNB 2,8% helyett már csak 2,5% áremelkedést vár jövőre. Ráadásul a korábbi várakozásokkal ellentétben 2019-ben sem éri el a 3%-os jegybanki célt. Így az MNB számára további tér nyílik a monetáris kondíciók lazítására.

Tovább növelik a határidős eszközök (swap) használatát.
Az előző pontban említett lazítás leggyakoribb eszköze az eddig is használt swap tenderek lehetnek, amelyek során az MNB likviditást pumpál a forint piacára, tovább csökkentve a hazai kamatszinteket. Ráadásul a korábbinál hosszabb időre lehorgonyozhatják a kamatokat, hiszen a 6-12 hónapos lejáratokra koncentrál majd a jegybank.

A fent említett sorok nekem megtakarítóként azt üzenik, hogy a betétekkel belátható időn belül továbbra sem lehet hozamot elérni. A hazai kötvényekben rövid távon látok fantáziát, mert úgy gondolom, hogy az egynapos jegybanki betét kamatát év végéig tovább csökkentik, illetve az MNB kamatcsere ügyletei a hosszabb lejáratokon is hozamcsökkenést eredményeznek majd. Hosszabb távon viszont továbbra is a (globális és hazai) részvényeket tartom a legjobb megoldásnak, amit a stabil világgazdasági háttér, a még mindig lazának mondható monetáris környezet és a vállalatok eredménytermelő képessége is támogat.

pexels-photo-66192

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről