mikor érhetünk a ciklus aljára?

2019-03-22

Az elemzők szinte biztosra veszik a recesszió érkezését a következő egy-két évben, de vajon véget érhet-e másképpen a jelenlegi ciklus?

A Wall Street Journal készített egy elemzői felmérést, amiből az derült ki, hogy a megkérdezettek 90%-a szerint az amerikai gazdaság 2021 végéig recesszióba fog süllyedni. Ráadásul a válaszadók 50%-a már 2020 végéig várja ennek bekövetkeztét.

‘mikor várható a következő amerikai recesszió?’
forrás: Wall Street Journal, TS Lombard

Érdemes azonban óvatosan kezelni az elemzői várakozásokat, mert az elmúlt évtizedekben gyakorlatilag egyik recesszió időpontját sem sikerült előre jelezniük. A lenti ábrán jól látható, hogy a sötétkék vonal minden recesszió előtt további GDP-bővülést jósolt, hibásan.

‘az elemzői előrejelzések ritkán jósolnak recessziót’
forrás: Philadelphia Fed felmérés, TS Lombard

Az most már egyértelműnek tűnik, hogy a fellendülés véget ért, és a lassulás szakaszába értünk, de nagy kérdés, hogy törvényszerű-e, hogy a gazdasági ciklus recesszióval érjen véget. A tavalyi év második felében a piacokon nagymértékű esések jelezték, hogy a befektetők megijedtek a gazdasági adatok romlásától, de azóta ennek nagy részét ledolgozták a piacok, és olyan, mintha jelenleg átnéznének a befektetők a gyenge adatokon.

Az idei év pozitív kezdéséhez azért több dolog is kellett. Egyrészt úgy tűnik, hogy enyhültek a kereskedelmi háborúval kapcsolatos kockázatok, másrészt pedig a nagy jegybankok meglehetősen gyorsan reagáltak a piaci turbulenciákra. A Fed gyorsan lazított a hangvételén, illetve egyelőre leállt a kamatemelésekkel, míg az EKB további forrásokat biztosít az eurózóna bankrendszerének, ezzel próbálva megakadályozni a további lassulást.

A piacokon ennek meg is lett a gyors hatása, a gazdasági adatok viszont továbbra is gyengülnek. Ha ez így folytatódik, akkor vélhetően a jegybankok további lazítással próbálják majd stimulálni a gazdaságokat, de azt egyelőre nagyon nehéz lenne megjósolni, hogy elég muníciójuk lehet-e a romló trend megfordítására.

Úgy gondolom, hogy ebben a lassuló környezetben az idei év elején látott alacsony volatilitás nem fog fennmaradni, ezért érdemes felkészülni az ingadozóbb piacokra a következő időszakban.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről