mit üzen a hozamgörbe, mibe érdemes most fektetni?

2023-04-14

A hazai hozamgörbe továbbra is inverz, azaz a rövidebb futamidejű kötvények magasabb hozamot kínálnak, mint a hosszabb lejáratúak. Nézzük meg, mindez milyen befektetési lehetőségeket kínál nekünk!  

Először is néhány szó a hozamgörbéről. A rövid, egy éven belüli lejáratú kötvények hozamát elsősorban a jegybanki alapkamat határozza meg. Jelenleg Magyarországon a rendkívül magas infláció elleni harc és a forint védelme érdekében Európai szinten is rekordértéken, 18 százalékon áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghatározott irányadó kamatszint. Ennek megfelelően a rövid lejáratú kötvények is vonzó, 14-15 százalék körüli hozammal forognak.

 A hosszabb, több éves lejáratú kötvényhozamokat pedig főként az inflációs várakozások és a gazdasági növekedési kilátások mozgatják. Az infláció felfutása itthon is azt okozta, hogy a hosszú lejáratú kötvényhozamok az elmúlt két évben jelentősen megemelkedtek. 

A hozamgörbe jelenleg így fest:  

forrás: Bloomberg

Ez az állapot egyáltalán nem tekinthető átlagosnak, mivel normál esetben a rövidebb hozamok alacsonyabbak, míg a hosszabb lejáratú kötvények hozamai a több bizonytalanság miatt jellemzően magasabbak szoktak lenni. A jelenlegi, recessziós környezetben azonban, amikor a magas infláció miatt a jegybank extrém magas kamatszintet tart, a hozamgörbe „megfordul” és a rövidebb hozamok magasabbak, mint a hosszabb lejáratú kötvények hozamai.

Fontos összefüggés még, hogy a kötvények estében a hozamok alakulása és az árfolyam változása ellentétesen mozog. Emelkedő hozamok tehát csökkenő kötvényárfolyamokhoz vezetnek, és fordítva. Emellett pedig érdemes azt is figyelembe venni, hogy minél hosszabb egy kötvény futamideje, annál érzékenyebben reagál az árfolyama a hozamok változására. Egy leegyszerűsített példán bemutatva, ha 1 százalékponttal csökkennek a piaci hozamok minden lejáraton, akkor egy 3 hónapos lejáratú kötvény árfolyama kb 0,25 százalékot, egy 1 éves kötvény árfolyama kb 1 százalékot, míg egy 5 éves kötvény árfolyama kb 5 százalékot emelkedik.

A jelenlegi helyzet természetesen nagyon vonzóvá teszi a rövid kötvény befektetéseket, hiszen alacsony kockázattal nagyon szép hozamokat lehet most realizálni. A hosszabb kötvényeknek pedig jelenleg nagyon csúnyán fest a visszatekintő teljesítményük, hiszen az elmúlt két év komoly hozamemelkedése drasztikus árfolyamcsökkenést hozott a hosszú kötvények tulajdonosainak.

Ezzel együtt befektetőként most is érdemes már előre gondolkodnunk, és nem a visszapillantó tükörből vezetnünk. Arra számítunk, hogy az év második felében a várhatóan csökkenő infláció és a stabilizálódó forint árfolyam lehetővé teszi az MNB számára, hogy fokozatosan elkezdje a kamatcsökkentéseket, így a rövid kötvények hozamai is mérséklődnek majd. Az inflációs várakozások csökkenése a hosszú kötvények hozamát is lefelé tolhatja majd, ez pedig jó lehetőségeket hozhat az ide befektetők számára a következő években.

Így az idei évben érdemes lehet majd a rövid lejáratú kötvényekből fokozatosan átlépni a hosszabb lejáratú kötvények irányába, a hosszabb távon elérhető magasabb hozamok reményében. Amikor hosszabb futamidejű kötvényekbe fektetünk, egy dologra mindenképpen figyelnünk kell: a hosszabb kötvények árfolyama a fentebb leírtak miatt sokkal érzékenyebb a hozamok változására, tehát az árfolyamuk akár jelentősen ingadozhat a futamidő alatt, ezért mindenképpen hosszabb, több éves időtávban gondolkodjuk, és fokozatosan, lépésenként, időben elosztva építkezzünk.

Ha minderre odafigyelünk, akkor az elmúlt időszakban elfeledett kötvény eszközosztály szépen hozzájárulhat portfóliónk teljesítményéhez a következő években.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,59  (22 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről