tükörből nézve

2019-04-05

A tavaly decemberi korrekciót követően erősen indult a 2019-es év, nézzük meg, hogyan teljesítettek a befektetési eszközosztályok év eleje óta, és hogyan változtak a kilátások!

2019 első negyedévében a kockázatvállalás volt a nyerő: a részvénypiacon kétszámjegyű hozamokat lehetett elérni, miközben a kötvénypiac is kézzelfogható hozamokkal szolgált a befektetőknek.

forrás: Bloomberg

A részvénypiacok visszapattanása a gazdasági kilátások romlása ellenére következett be: a feldolgozóiparban valamennyi régióban romlott a növekedési kép, ami alapvetően a kereskedelmi háború számlájára írható.

forrás: Bloomberg

A kockázatvállalás térnyerése – a növekedési kilátások romlása ellenére – alapvetően annak volt köszönhető az első negyedévben, hogy a befektetők gyors válaszokat kaptak korábbi félelmeikre: a kereskedelmi háború, a jegybankok szigorítása, illetve a kínai lassulásra is gyors döntéshozói válaszok érkeztek. A kereskedelmi háborúban tűzszünet következett, a jegybankok teljes hátraarcot bemutatva a szigorítás helyett a lazítás irányába mozdultak, a kínai gazdaságot pedig különböző gazdaságpolitikai intézkedésekkel igyekeznek élénkíteni.

forrás: Bloomberg

A kötvénypiacon eközben tovább csökkentek a hozamok az USA-ban és Magyarországon is, a német 10 éves kötvényhozam pedig 2016 után ismét a negatív tartományba süllyedt. A részvény és a kötvénypiacok teljesítményében így divergencia figyelhető meg: míg a kötvénypiac lassuló növekedési és inflációs környezetet áraz, a részvénypiac pedig a költségvetési és jegybanki támogatás hatására javuló növekedési képet vár.

forrás: Bloomberg

Az első negyedévben látott szárnyalást követően a részvénypiacok a korábbi évek átlagos értékeltségéhez képest már nem tekinthetők olcsónak. A befektetői félelmek enyhülése leginkább a feltörekvő piacok számára kedvező. Az európai részvénypiac kilátásait továbbra is terheli a Brexit, a Trump által lebegtetett autóipari vámok keltette bizonytalanság, illetve a közelgő EP választások.

A hazai részvények viszont felülteljesítők lehetnek az előttünk álló időszakban, mivel a korábbi emelkedésből csak mérsékelten vették ki a részüket, így már kézzelfogható értékeltségi diszkontot biztosítanak. A részvénypiaci befektetők egyelőre türelmesek: jelenleg arra számítanak, hogy a jegybanki és költségvetési intézkedések következtében javulni fog a növekedési kép a második negyedévben. A piac jelenleg könnyen átsiklik a rossz híreken, viszont ki van éhezve a jó hírekre, ezért a részvénypiacok további emelkedéséhez a növekedési kép javulása mellett a kockázatok enyhülése (pl. új Brexit népszavazás) is elégséges lehet.

[poll id=”34″]

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről