olaj, vagy olajcégek?

2017-05-24

Mit tegyen a befektető, ha egyszerre kettő eszközről is azt gondolja, hogy érdemes lenne beszállni, mert olcsó, lemaradó a többihez képest?

Én most egyszerre tartom jó sztorinak a nyersanyagokat (nemcsak az olajat) és az olajcégeket. Az előbbiekről már korábban írtam a véleményemet továbbra is tartom. A világgazdasági ciklus kereslet bővítő hatása, az infláció erőre kapása és most már a dollár gyengülése is felfelé mozdíthatják az árakat középtávon gondolkodva.

 

olaj

Egy nappal a várva-várt OPEC-ülés előtt biztosnak tűnik a tavalyi kitermelés kvóta vágás meghosszabbítása, sőt, a további csökkentés sem zárható ki. A kartell tagjai egyáltalán nem lehetnek elégedettek a jelenlegi olajpiaci folyamatokkal: az amerikai pala kitermelők gyors költség oldali alkalmazkodása és a készletek rekord magas szintje nem hozta meg a remélt emelkedést az olaj árában.

forrás: Bloomberg, K&H Alapkezelő

Így nincs más választásuk, mint tovább folytatni az önkorlátozást, és persze közben Trumppal egyezkedni, hogy a „kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon”. Nagy emelkedésre nem számítok, viszont 1-1,5 éves időtávon 10 dollárral feljebb tolódhat az olaj ársávja (60-65 dollár), mivel a világgazdasági kereslet fokozatosan emelkedni fog.

 

olajtársaságok

Az olajár-emelkedés késlekedése miatt az olajcégek nem tartoznak a befektetők kedvencei közé, az idei év jelentős alulteljesítése után azonban szerintem már érdemes pozíciókat építeni ebben a szektorban.

forrás: Bloomberg, K&H Alapkezelő

Az olajcégeket nem szabad egy kalap alá venni az olajjal. Együttmozgás létezik a két befektetés között, de nem egy az egyben, mivel az egyiket a kereslet-kínálati viszonyok mozgatják, a másikat viszont alapvetően a cég eredménye, készpénz termelő képessége alapján kedvelik, vagy kerülik a befektetők. Ez utóbbira nem lehet panasz az első negyedév alapján: az agresszív költségvágások hatása már látszik, a beruházások visszafogásra kerültek, de a kitermelés ennek ellenére tud növekedni. Ha van profit, akkor az osztalékfizetés miatt sem kell aggódni, ráadásul osztalékhozam alapon ez a leginkább alulértékelt szektor a világban.

 

A bejegyzés első mondatában feltett kérdésre így az a válaszom, hogy veszek mindkettőből a portfóliómba, mert a kockázatok megosztásával egyértelműen jó irányba teszek lépést.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről