pandémia, meg-a-trendek 1. rész

2020-05-13

Milyen hatással lehet a járvány a körülöttünk zajló trendekre, valamint a befektetésekre?

A két részből álló cikksorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

mi az a megatrend?

Az olyan hosszú távú folyamatokat, amelyek a szokásos gazdasági ciklusokon túlnyúlnak, és az egész világot érintik, megatrendeknek nevezzük. Ezekből viszonylag sokat lehet azonosítani, ha jobban körülnézünk. Én most egy hármas felosztást hoztam, ami alapján megkülönböztethetünk környezeti, társadalmi és technológiai megatrendeket.

A cikksorozat első részében a környezettel kapcsolatos egyik legfontosabb megatrendről lesz szó.

klímaváltozás

A környezeti megatrendek közül egyértelműen a klímaváltozás van a figyelem középpontjában, ez a trend lesz leginkább hatással a mindennapi életünkre is.

hogy állunk most?

A gazdaságok és a társadalmak leállásával sok örömteli hír is napvilágot látott az elmúlt hetekben, egyes városok felett kitisztult az ég, rég nem látott szintekre csökkent a légszennyezettség, folyók, tavak kezdtek megtisztulni. A globális szén-dioxid kibocsátás a Nemzetközi Energiaügynökség szerint idén akár 8%-kal is csökkenhet.

Mindez nagyon jó, viszont láthatjuk, hogy a föld lakossága és a világgazdaság sem tud sokáig így létezni, előbb-utóbb visszaáll a korábban megszokott állapot.

mi segíthet?

A jelenlegi helyzet, egy plusz lökést adhat a klímavédelmi folyamatoknak, hiszen most már mindenki látja, hogy még egy globális leállás is „csak” 8%-kal képes csökkenteni a kibocsátást. Tehát alapvetőbb, strukturális változásokra van szükség, ha hosszabb távon is mérsékelni szeretnénk a klímaváltozás ütemét.

Ezt a törekvést a vállalatok és az országok, az energia felhasználásuk átalakításával képesek segíteni. Minél hatékonyabb az energia-, a nyersanyag- és az alapanyag-felhasználása egy vállalatnak, annál kisebb terhet ró a környezetére. Felmerülhet ugyanakkor a kérdés, hogy ez miért éri meg a vállalatoknak, hiszen egy energiahatékonysági beruházásnak jelentős induló költségei vannak. Ez igaz, viszont ezeket gyakran pályázati forrásokból finanszírozzák, és a megvalósult beruházás után az energia költségek jelentősen csökkennek, ami növelheti a vállalatok nyereségességét is.

A világnak hosszabb távon is szüksége lesz energiahordozókra és egyre inkább oly módon, hogy azt ne a szénhidrogének elégetésével érjük el. Ebben a helyzetben az alternatív energiaforrásokra is támaszkodó cégek tudnak a legjobban és leghatékonyabban megfelelni ennek az elvárásnak.

Befektetéseink során érdemes olyan lehetőségeket választani, amelyek összetevői kapcsolódnak a most bemutatott globális, környezeti folyamatokhoz, hiszen ezek a területek még inkább felértékelődnek a jövőben, az itt tevékenykedő cégek pedig sokat profitálhatnak ezekből.

A K&H befektetési megoldásai között is találhatunk olyan, a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó befektetési alapot, amely mögöttes befektetései a klímaváltozás csökkentéséhez, az alternatív energiához és a tiszta víz biztosításához járulnak hozzá.

A cikksorozat következő részében a társadalmi és a technológiai megatrendeket járjuk körbe.

Jelen marketing célú hirdetés nem minősül befektetési tanácsadásnak. Az alapok részletes leírását és befektetési politikáját az adott alap Tájékoztatója és a Kezelési Szabályzata tartalmazzák, melyek elérhetők magyar nyelven a K&H Bank Zrt. fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu (vagy a www.khalapok.hu) internetes oldalon. Ugyanezen elérhetőségeken tájékozódhat az alapok Kiemelt Befektetői Információi/Kiemelt információkat tartalmazó dokumentuma felől mely az alapok alapvető jellemzőit tartalmazza tömör formában, önmagukban azonban nem adnak teljes körű leírást az alapokról. Megalapozott befektetési döntése érdekében előzetesen alaposan vizsgálja meg az ezen dokumentumokban szereplő adatokat, különös tekintettel a kockázatokra! A befektetési jegyek forgalmazási költségeiről tájékozódjon a forgalmazási helyeken található hirdetményekből és a Vezető Forgalmazó www.kh.hu internetes oldalán. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményekre! A befektetési jegyek hozama – kivéve, ha tartós befektetésből származó jövedelem – kamatjövedelemnek minősül, mely után a fizetendő adót a kifizető a kifizetéskor köteles levonni. A konkrét adófizetési kötelezettség mindenkor csak az egyedi körülmények alapján állapítható meg, továbbá az adószabályok a jövőben változhatnak, ideértve új adónemek bevezetését is. A tartós befektetési szerződés alapján és a nyugdíj-előtakarékossági számlán szerzett jövedelemre sajátos adózási szabályok vonatkoznak. Az alapokat a K&H Alapkezelő Zrt. kezeli, amely a PSZÁF – III/100.058/2002. és az MNB H-EN-III-70/2014 számú engedélye alapján gyakorolja tevékenységét. A K&H Bank Zrt. termékeinek értékesítése során a MiFID rendelkezéseinek megfelelően jár el. A K&H Bank Zrt. tevékenységi engedélyének száma engedélyének száma: a PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002. és III/41.064-16/2003. számú határozata.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag 4,86  (7 szavazat)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről