vihar előtti csend van a részvénypiacokon?

2016-08-16

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHa ránézünk a félelemindex néven is ismert VIX-indexre, akkor azt látjuk, hogy a részvénypiacokon jelenleg nyugodt hangulat uralkodik. Olyannyira igaz ez, hogy a mutató augusztus elejére két éves mélypontot ért el (ahogy a lenti ábrán látható). Az index a részvényárfolyamokra vonatkozó várakozásokat tükrözi, ezt pedig opciós és határidős ügyletekből számítják. A 12-es érték alatt extrém nyugodt piacokról szoktak beszélni.

Az intuíciónk talán mást mondana, tekintettel a gyakran emlegetett geopolitikai kockázatokra, mint például az Európai Unió bizonytalan jövője, az olasz bankrendszer, vagy a spanyol és török belpolitika bizonytalanságai, a dél-kínai-tengeri konfliktus, vagy az amerikai elnökválasztás kimenetele (bár az utóbbi időben e tekintetben csökkentek a bizonytalanságok).

a VIX index alakulása 2011 szeptemberétől (forrás: Bloomberg)
a VIX-index alakulása 2011 szeptemberétől (forrás: Bloomberg)

Kérdés tehát, hogy bízhatunk-e a jövőben is a részvények szárnyalásában. Vagy csak elég egy szikra, és beüt a pánik? Mi a magunk részéről óvatosságra intünk a túlzott önbizalommal szemben, és várunk a piac korrekciójára.

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (még nincs értékelés)
Loading...
értesítést kérek az új cikkekről
értesítést kérek az új cikkekről